Μαξίμου: Το ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης δεν οδηγεί σε απελευθέρωση τρομοκρατών

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς», αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου στο οποίο ξεκαθαρίζεται πως ο νόμος που ψηφίστηκε την Δευτέρα «δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών»,

«Πάγια θέση της κυβέρνησης» είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις ούτε να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις.

Βάσει του νόμου που ψηφίζεται οι κρατούμενοι που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια, και πάσχουν από αναπηρία πάνω από 80%- έχουν δικαίωμα μετατροπής της ποινής τους σε κράτηση κατ’ οίκον με 'βραχιολάκι'.

Το Μαξίμου επισημαίνει ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό που πληρεί τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι».

Υπενθυμίζοντας ότι «ο Σάββας Ξηρός πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%», η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του. «Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος», υπογραμμίζεται.

«Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».

Πηγή: Αντώνης Ατζολέτος