Κλείσιμο

Σχέδιο 10 σημείων για τη μετανάστευση ετοιμάζει η Ευρώπη

Σχέδιο 10 σημείων, που θα αποτελέσει τη βάση για την αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Οι προτάσεις των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να εξετασθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκλήθηκε για την Πέμπτη, στον απόηχο του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης, που πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η χρηματοδοτική και υλική ενίσχυση των δυο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών (Triton και Poseidon), χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια τελική απόφαση για την αύξηση του προϋπολογισμού ή της δύναμης που διατίθεται.

Επιπλέον, ελήφθη η «πολιτική απόφαση» για μια «πολιτική και στρατιωτική» επιχείρηση που θα στοχεύει στην καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που «πραγματικά χρειάζονται προστασία». Έως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη θα προωθήσει ένα μοντέλο «γρήγορων επιστροφών» των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους, με μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων επιστροφής.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί εμβάθυνση της συνεργασίας με βορειοαφρικανικές χώρες που γειτνιάζουν με τη Λιβύη, από όπου σαλπάρουν τα περισσότερα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως οι κλιμακούμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές – που γεννούν κινδύνους για πολύνεκρα ναυάγια – είναι «η νέα πραγματικότητα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, ο έλληνας επίτροπος ανακοίνωσε πως η νέα ατζέντα της Κομισόν για τη μετανάστευση θα υιοθετηθεί στις 13 Μαΐου, βδομάδες νωρίτερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Τόσο ο έλληνας επίτροπος όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισαν πως προϋπόθεση για να αλλάξει η πραγματικότητα είναι η συλλογική προσπάθεια των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr