Τσίπρας προς Ρέντσι: Να μη γίνουν αποθήκες ψυχών οι Μεσογειακές χώρες

Την ανάγκη να μην γίνουν αποθήκες ψυχών οι Μεσογειακές χώρες, και να διεκδικήσουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επικοινωνία του με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στη σκιά της ναυτικής τραγωδίας στο Λιβυκό Πέλαγος που έχει στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων μεταναστών.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση Ρέντσι για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών τόνισε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα τίθεται επί τάπητος στην ελληνική κυβέρνηση το ακανθώδες ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής μετά και τη ναυτική τραγωδία στο Λιβυκό Πέλαγος με θύματα εκατοντάδες μετανάστες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες του και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα το πρωί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου θα συναντηθεί με τον Γιάννη Πανούση.

Όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα. Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, θα θέσει το θέμα στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

«Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης με αφορμή το νέο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίθεση στην ΕE, για την πολιτική της όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τραγωδία στο Λιβυκό Πέλαγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μια διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας αρνήθηκε ότι η μεταναστευτική ροή αυξήθηκε λόγω της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ το Μάρτιο εισήλθαν 7.266 μετανάστες ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εισήλθαν 7.463 και 7.526 τον Σεπτέμβρη.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ