Περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ ζήτησε η Λαγκάρντ (upd)

Περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το κρατικό γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο χαρακτηρίζει το ΔΝΤ ιδιαίτερα σκληρό διαπραγματευτή, σημειώνοντας ότι οι δανειστές στην Ευρώπη είναι πιο ευέλικτοι.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον απαντώντας σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σχετικά με απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές των πρόωρων συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ. Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών δεν έγινε με πρωτοβουλία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο και αυτό κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι, η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, νωρίς το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας.

«H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό» είπε και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Εξάλλου, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας. Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».

Στη ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Σε άλλη ερώτηση αν τέθηκε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;»
Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γιατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι…».

Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να πληρώσει εγκαίρως τη δόση των περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η Επικεφαλής του Ταμείου είπε μάλιστα πως «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε πως το Ταμείο «παραμένει δεσμευμένο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε έναν βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης».

Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών της, τόσο σε επίπεδο Brussels Group στη βελγική πρωτεύουσα όσο και σε επίπεδο τεχνικών ομάδων στην Αθήνα.

Μάλιστα, στον απόηχο των φημών που ήθελαν το ΔΝΤ να είναι ενοχλημένο από τη μικρή πρόοδο των ελέγχων στην Αθήνα, η κ. Λαγκάρντ είπε πως η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στη χώρα μας να επιτελέσουν το έργο τους.

Κατά της διάρκεια της συνάντησης στην Ουάσινγκτον έγινε «ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις», με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών να συμφωνούν πως «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων».

Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε πως το Ταμείο «παραμένει δεσμευμένο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε έναν βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης»

Την διάσταση απόψεων στους κόλπους των δανειστών επιβεβαίωσε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Υπάρχει μία διαφορά και μεταξύ των δανειστών και των απόψεων που έχουν» δήλωσε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ωστόσο, αρνήθηκε ότι η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον έχει να κάνει με το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση πάει καλά και ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Ανέφερε τέλος ότι «η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση των συντάξεων ούτε αύξηση των φόρων και αν κρίνει ότι πρέπει να ανοίξει το ασφαλιστικό για λόγους βιωσιμότητας θα το κάνει με τους δικούς της όρους». «Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα» είπε «είναι κάποιες προκλητικές περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σίτς και με σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα, τη Μεγάλη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ