Κλείσιμο

FT: Ρήξη Τσίπρα με Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΕΛ θέλουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Τη ρήξη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και την αντικατάσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με έναν πιο μετριοπαθή κυβερνητικό εταίρο, βλέπουν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι ως λύση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει», εκτίμησε χαρακτηριστικά στους FT ανώτερο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης. «Ο Τσίπρας πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ενόχληση των εταίρων με την παρούσα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης έχει εξελιχθεί σε συχνό θέμα συζήτησης στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ως υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους στη θέση των ΑΝΕΛ, το δημοσίευμα αναφέρει Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Οι FT σημειώνουν ωστόσο πως η Χαριλάου Τρικούπη λογίζεται από πολλούς ψηφοφόρους ως σύμβολο της διαφθοράς και της ανικανότητας του παλαιού κομματικού συστήματος, ενώ από την άλλη πλευρά η ηγεσία του Ποταμιού θέτει ως προϋπόθεση για οιαδήποτε συνεργασία την κατάρτιση μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρινίζουν στους FT πως δεν προσπαθούν να επιβάλλουν κάποια αλλαγή στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όμως ταυτόχρονα παραδέχονται πως είναι ενοχλημένοι από την αδυναμία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ξεκάθαρα ανάμεσα στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και μιας πιο πραγματιστικής προσέγγισης, που θα περιελάμβανε ένα άνοιγμα προς το χώρο του κέντρου.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των «Financial Times», η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων έχει επηρεάσει και τις σχέσεις των εταίρων με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο «αντιλαμβάνονται ως χλιαρό απέναντι στο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Πηγές των FT στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μιλά συχνά σαν να κάνει διάλεξη στους ομολόγους του, τάση που έχει αποξενώσει ακόμα και δυνητικούς συμμάχους.
Πηγή: skai.gr