Προειδοποιήσεις Σουλτς και Βερολίνου προς τον Τσίπρα ενόψει του ταξιδιού στη Μόσχα

Προειδοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα να μην αποξενώσει ευρωπαίους ηγέτες και να μην στραφεί εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων του κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, στέλνει, με συνέντευξή του στην γερμανική «Hannover Allgemeine Zeitung», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν o κ. Τσίπρας υπολογίζει τώρα ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Ρωσία», σε μια έμμεση αναφορά στο θέμα των κυρώσεων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως οποιοσδήποτε στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά [η Ελλάδα] να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας», δηλώνει από την πλευρά του αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας στην «Rheinische Post», ο κ. Γκάμπριελ επαναλαμβάνει την πρότασή του για ευρωπαϊκό «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών «πλούσιων Ελλήνων που χρωστούν φόρους» στη χώρα μας.

Σε πιο σκληρό μήκος κύματος κινείται με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Γκούνθερ Κριχμπάουμ, ο οποίος ουσιαστικά προειδοποιεί πως αν η ελληνική κυβέρνηση στραφεί στρατηγικά προς τη Μόσχα, τότε αυτό μπορεί να σημάνει και το τέλος της ευρωπαϊκής στήριξης.

«Για όποιον λοιπόν θέλει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες, όχι προς τη Μόσχα», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα πως αν η Αθήνα πιστεύει πως μπορεί να βρει την «ψυχή» της στη Ρωσία, τότε ποντάρει «στο λάθος άλογο».

Αντίθετα, θετικά βλέπει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα η επικεφαλής της ευρω-ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Γκάμπι Τσίμερ, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει μεγάλο συμφέρον να διασφαλίσει τις αγροτικές εξαγωγές της προς τη Ρωσία. «Αυτές είναι κανονικές διαπραγματεύσεις», είπε.

Συνάντηση με Πούτιν, οικονομία και κυρώσεις

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα θα συζητηθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και θα υπογραφεί μια σειρά συμφωνιών, όμως, όπως δήλωσε στην Παρασκευή ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Προσέθεσε δε πως σε κάθε περίπτωση είναι πρόωρο να μιλάμε για παροχή ρωσική στήριξης στην Ελλάδα.

Κύρια πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε..Ε. στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο ο κ. Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την εν λόγω πολιτική «αδιέξοδη».

«Θα συζητηθούν οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της πολιτικής κυρώσεων των Βρυξελλών και τις ψυχρής στάσης της Αθήνας απέναντι σε αυτή την πολιτική», σχολίασε για το θέμα ο κ. Πεσκόφ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, στη Μόσχα. Θα επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα τον Μάιο, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές-στρατιωτικές εκδηλώσεις για την νίκη εναντίον των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγή: skai.gr