Κλείσιμο

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τη νομοθεσία, ζητά 24 εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων

Σε άνευ προηγουμένου ατόπημα υπέπεσε η κυβέρνηση και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος με έγγραφό του, το οποίο έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα, ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να καταβάλουν αντάλλαγμα υπέρ του δημοσίου για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014, συνολικού ποσού 24 εκατομμυρίων 150 χιλιάδων 633 ευρω.

Το ερώτημα είναι εάν το Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς αγνοούν τη νομοθεσία ή προχωρούν σε μια κίνηση εντυπώσεων, κενή περιεχομένου.

Και αυτό γιατί αγνοεί ότι τα τέλη συχνοτήτων συμψηφίζονται με τη δωρεάν διαφήμιση που απολαμβάνουν όλα τα κόμματα- στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ενημέρωσης - στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές είτε για ευρωεκλογές. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 2002

Είναι ενδεικτικό: Ότι από το 2011 και μετά - κάτι που προφανώς ο κ. Παππάς φροντίζει να μην αναφέρει στο έγγραφό του - από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς διατέθηκε δωρεάν διαφημιστικός χρόνος με την υποχρέωση μάλιστα το προεκλογικά μηνύματα να προβάλλονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.

Ειδικότερα για τον ΣΚΑΪ ο κ. Παππάς ζητά 2 εκατομμύρια 120 χιλιάδες 672 ευρω την ώρα που ο ΣΚΑΪ για την περίοδο 2011 έως 2014 έχει παραχωρήσει μετά από απόφαση των διακομματικών επιτροπών ισόποσο διαφημιστικό χρόνο σε όλα τα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων.

Σημειώνεται ότι από το 1995 με διάταξη νόμου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας καταβάλουν 2% επί του τζίρου τους από διαφημιστικά έσοδα ως τέλος χρήσης συχνοτήτων με το ποσό μάλιστα να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: skai.gr