Διαβεβαιώσεις στο Βερολίνο δίνει ο Ολάντ, μετά την εκλογική ήττα των Σοσιαλιστών

Κοινή συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη στο Βερολίνο, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την πρόθεσή του να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τη νέα εκλογική ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, και στην συνέχεια να συναντηθεί στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την τελευταία στιγμή, σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ολάντ, να παραμείνει στο Παρίσι με μία αποστολή: την αναζωογόνηση του διαλόγου με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ θα διαβεβαιώνει την Άνγκελα Μέρκελ ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αισιόδοξος, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπολογίζει σε μία οικονομική ανάκαμψη για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2017 και για τον περιορισμό της ανεργίας που δεν σταματά να αυξάνεται.

«Υπάρχει στα Γερμανία μία ισχυρή πεποίθηση ότι η Γαλλία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις [...] πρέπει να δείξουμε ότι η διαδικασία προχωρεί όποια και αν είναι τα εκλογικά αποτελέσματα, ότι αυτά δεν αλλάζουν τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, το αντίθετο», διαβεβαιώνουν πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας θα εκδώσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα περιλαμβάνει λίστα γαλλο-γερμανικών επενδυτικών προγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων, του επονομαζόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ειρωνευόμενος εκ προοιμίου την 17η συνεδρίαση του κοινού γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «την εγωιστική αδιαλλαξία» της Γερμανίας που «βυθίζει την Ευρώπη στον αποπληθωρισμό».

Το γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα προωθήσει σειρά κοινών προγραμμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών, αναμένεται ανακοίνωση για την υλοποίηση στη Γαλλία του κοινού προγράμματος ενός 3ου δορυφόρου παρακολούθησης τρίτης γενιάς (CSO, Composante Spatiale Optique), στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance) στον ορίζοντα 2020-2025.

Στο διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα κατέχει προνομιακή θέση στην ημερήσια διάταξη, καθώς και τα αμυντικά θέματα εν όψει της συνάντησης της ομάδας της Βαϊμάρης (υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (25-26 Ιουνίου) που θα είναι αφιερωμένη στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, η συντριβή του A-320 της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις έδωσε νέα ευκαιρία στους Μέρκελ και Ολάντ να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους σχέση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο