Κλείσιμο

Τσίπρας: Στήριξη στην κυβέρνηση ή συμπόρευση με νεοφιλελεύθερους κύκλους

Το δίλημμα της στήριξης στην εν εξελίξει «διαπραγματευτική στρατηγική» της κυβέρνησης, και του νομοθετικού έργου της, ή της άνευ όρων υποχώρησης και της συμπόρευσης με τους νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ευρώπης έθεσε στην αντιπολίτευση, και ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.

«Θα στηρίξετε αυτή την στρατηγική ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου και των πιο ακραίων κέντρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ερώτημα αυτό, το δίλημμα αυτό, πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή για ειλικρινή και σκληρή διαπραγμάτευση την οποία θα υπηρετήσει ώς το τέλος, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ήταν 1,8% το 2014 ή 3,3 δισεκ. ευρώ, αλλά 0,3% και μόλις 592 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημόσια ταμεία είχαν 2,5 δισεκ. ευρώ ταμειακό έλλειμμα.

Κατηγόρησε δε την προηγούμενη κυβέρνηση για απεγνωσμένη προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την οικονομία με κρεσέντο κινδυνολογίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε δε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκαν υπάλληλοι του δημοσίου επειδή δεν τούς επετράπη να ελέγξουν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στη «λίστα Λαγκάρντ».

Πηγή: skai.gr