Μαξίμου: Καλό κλίμα στις συζητήσεις – Βρυξέλλες: Να μας πείσουν για τις προθέσεις τους

Για συζητήσεις στο Brussels Group, οι οποίες θα συνεχισθούν τουλάχιστον και την Κυριακή, κάνουν λόγο πήγες από το Μαξίμου, ενώ από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι θέλουν να πειστούν για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της 20ης Φεβρουαρίου, μην κρύβοντας τις επιφυλάξεις τους.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι συζητήσεις γίνονται σε κάλο κλίμα συνεργασίας, είναι ουσιαστικές και λεπτομερείς, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και σημεία τριβής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κοινοτικές πήγες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά».

“Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου” ανέφεραν χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες.

"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ" δηλώνει από την πλευρά του στην εφημερίδα Το Βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η λίστα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αν φυσικά επιλυθεί έγκαιρα το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας.  “Γνωρίζετε ότι έχουμε μια θηλιά στον λαιμό μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη" είναι στο μεταξύ το σύνθημα του πρωθυπουργού, ο οποίος επίσης απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η κυβέρνηση προτίθεται να «τρέξει» το νομοθετικό έργο με έξι νομοσχέδια (ανασύσταση ΕΡΤ, νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταπολέμηση της αθλητικής βίας, σωφρονιστικά καταστήματα, αναδιάρθρωση δημοσίου και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας) να κατατίθενται έως το Πάσχα.

Εξάλλου, την Κυριακή το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσουν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για να ενημερωθεί το κόμμα για τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, αλλά για να καμφθούν τα στελέχη που αντιδρούν σε συμβιβασμό όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Είναι πιθανό το Κυβερνητικό Συμβούλιο να συζητήσει και εσωτερικά θέματα όπως νομοθετικές πρωτοβουλίες και την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ