Απάντηση Λέβα στις κατηγορίες Μπακογιάννη για επαφές της με τρομοκράτες

Στις καταγγελίες της Ντόρας Μπακογιάννη ότι είχε επαφές με τρομοκράτες στις φυλακές Δομοκού και το νοσοκομείο Λαμίας απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα. Σημειώνεται ότι η βουλευτής της ΝΔ, κάλεσε επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να απαντήσει αν η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της και να χαράξει την πολιτική της στα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη».

«Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στις φυλακές λόγω του θανάτου κρατουμένου από καρδιακή προσβολή, της δολοφονίας του αρχιφύλακα Γκαλιμάνη, της αυτοκτονίας του νεαρού Πακιστανού και της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας κρατουμένων στην ακτίνα των φυλακών τύπου Γ, που είχε φέρει σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους και είχε δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στην τοπική κοινωνία, επισκέφτηκα το κατάστημα κράτησης Δομοκού, ως όφειλα ως βουλευτής του νομού» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Λέβα συνεχίζει ότι «σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσουμε την κατάσταση και να καταγράψουμε τα προβλήματα που απασχολούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και κρατούμενους. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκα και το νοσοκομείο της Λαμίας, όπου μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται δύο εκ των απεργών πείνας. Η επίσκεψη δεν αφορούσε συνάντηση με συγκεκριμένους κρατούμενους, αλλά συζήτηση με τη διεύθυνση, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους εξωτερικούς φρουρούς και τα προβλήματά τους.»

«Σε αυτό το πλαίσιο και με την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων είχα συζήτηση με κρατούμενους στην πτέρυγα τύπου Γ. Όσο για την επίσκεψη στο νοσοκομείο, αυτή επικεντρώθηκε στη συζήτηση με τους γιατρούς και τον διευθυντή σχετικά με το ιατρικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς στις φυλακές Δομοκού δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός. Τελευταία μόνο, και μετά από παρέμβασή μας, υπάρχει επισκέπτης γιατρός» καταλήγει.

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο των φυλακών καθορίζεται από τις ήδη εξαγγελμένες αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαφάνειας στην ποινική καταστολή, υπογραμμίζει από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνεται, πολιτική του υπουργείου είναι «να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς».

«Οι βουλευτές, για την άσκηση των καθηκόντων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες. Οι φυλακές δεν εξαιρούνται. Άλλωστε ρητά προβλέπεται στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα η δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές από εκπροσώπους του κοινοβουλίου και του Συνηγόρου του Πολίτη».
Πηγή: skai.gr