Κλείσιμο

Μαξίμου για φοροδιαφυγή: Απουσία ενδιαφέροντος από την προηγούμενη κυβέρνηση λένε οι Ελβετοί

Στην προηγούμενη κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες το Μαξίμου για την καθυστέρηση συμφωνίας Αθήνας - Βέρνης όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. Κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται σχετικές αναφορές που φέρονται να έκαναν Ελβετοί αξιωματούχοι στην Αθήνα.  

«Οι ελβετικές Αρχές εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στην Ελβετία το προηγούμενο χρονικό διάστημα» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας με επικεφαλής τον υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βατεβίλ.

Όπως δε αναφέρθηκε στη συνάντηση από την προηγούμενη κυβέρνηση υποβλήθηκαν, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ελβετίας εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να μην χαθεί χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, σχετικά με τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και αναμένεται να οριστεί νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν στην υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων, και των περιουσιακών στοιχείων ελλήνων πολιτών στην Ελβετία, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: skai.gr