Κλείσιμο

Πρώτο τεστ για τη λίστα μεταρρυθμίσεων το Euro Working Group της Τετάρτης (upd)

Μία πρώτη εξέταση της λίστας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν είναι το αίτημα για επιστροφή 1,2 δις. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αίτημα το οποίο, θεωρείται δύσκολο να ικανοποιηθεί, καθώς θεωρείται πολιτική απόφαση που δεν μπορεί να λάβει το Euro Working Group.

Περισσότερες ελπίδες φαίνεται να συγκεντρώνει η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που ανέρχονται στο ποσό των 1,9 δις.

Σημαντικό ρόλο στα κεφάλαια που θα αποφασίσουν να αποδεσμεύσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, θα διαδραματίσει η ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστεί, στο Euro Working Group.

Τις συναντήσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, με θέμα την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η Μ. Αντρέεβα υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις επί των πολιτικών πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ οι τεχνικές συζητήσεις για τη συλλογή δεδομένων διεξάγονται στην Αθήνα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη σύγκληση Euro Working Group και στη συνέχεια Eurogroup, στο προσεχές μέλλον, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν είναι το αρμόδιο όργανο που συγκαλεί αυτές τις συναντήσεις.

Εξάλλου, σύγκλιση, τόσο σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όσο και σε διάφορα πεδία πολιτικής διέκρινε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι στη συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την γερμανίδα Καγκελάριο τέθηκε μόνο το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων, που ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς, έχει στόχο να δώσει ανάσες στην ελληνική οικονομία μέσα από διαρθρωτικά αλλαγές και απέκλεισε τυχόν υφεσιακά μέτρα ενώ τέλος εκτίμησε ότι ότι το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν θετικά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εκτιμούν ότι διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο επικοινωνίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση, ότι εισακούσθηκαν και έγιναν κατανοητές οι θέσεις των δύο πλευρών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι επιβάλλεται να πέσουν οι τόνοι και να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία εντός της εβδομάδας, ώστε να ξεκλειδώσει και η εκταμίευση της επείγουσας χρηματοδότησης, προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Πηγή: skai.gr