Κλείσιμο

Σφοδρή σύγκρουση Βενιζέλου - Φίλη στη Βουλή

Σε φορτισμένο κλίμα και υπό την πίεση των τελεσιγράφων των εταίρων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε στη Βουλή με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, στην οποία, κατά την άποψη του, έχει περιέλθει η χώρα μέσα στις πενήντα ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα παίζει με το πιστωτικό γεγονός, η κυβέρνηση παίζει κορώνα γράμματα τη μοίρα της χώρας και εκφράζοντας την ελπίδα «να προλάβουμε πριν προσκρούσουμε στο αδιέξοδο στο οποίο τρέχει η χωρά χωρίς φρένα».

Οι συγκεκριμένες απόψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για κρεσέντο καταστροφολογίας ενώ σχολιάζοντας μία αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι τη δύναμη την έχει αυτός που έχει τα λεφτά μίλησε για «μια κρίση ειλικρίνειας και κυνισμού» που αφορά ένα μανιφέστο εθελοδουλίας.

Με αφορμή την προειδοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι «Εμείς μονομερείς ενέργειες δεν κάνουμε αλλά αν οι εταίροι προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες προτεραιότητά μας είναι οι υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό» εννοώντας ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει να πληρώσει πρώτα μισθούς και συντάξεις, ο κ. Βενιζέλος απαντώντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει εν ου παικτοίς» με τις σάρκες της χώρας και το πιστωτικό γεγονός.

«Ο κ. Φίλης μίλησε ευθέως για πιστωτικό γεγονός « είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επ’ αυτού ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο επίσης για «ανταρτοπόλεμο μονομερών κινήσεων όπως γίνεται με τα νομοσχέδια που εισάγονται στη Βουλή» και παρότι ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση ( ανθρωπιστική κρίση, 100 δόσεις, πλειστηριασμούς) δήλωσε «εμείς ψηφίζουμε αλλά δεν ξεψηφίζουμε τις ρυθμίσεις αν έρθει η κυβέρνηση υπό την πίεση των εταίρων να ζητήσει από τη Βουλή να τις ξεψηφίσει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την τοποθέτησή του μίλησε για «ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών μεγεθών» και υποστήριξε ότι μέσα «σε αυτές τις 50 μέρες χάθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας που έγιναν χάρη των θυσιών του ελληνικού λαού» και ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία συνεχή περιδίνηση μέσα στον ανεμοστρόβιλο των αντιφάσεων» .

«Σε λίγες μέρες καταστράφηκε το διαπραγματευτικό στρατηγικό πλαίσιο της χώρας γιατί η κυβέρνηση ήθελε να παίξει με λέξεις και με προσχήματα. Ασχολήθηκε με το πώς θα λέγεται η τρόικα και έχασε πολύτιμο χρόνο από τη διαπραγμάτευση» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υποστήριξε ότι έχει συναφθεί μία συμφωνία παρόμοια με την προηγούμενη αλλά «η κυβέρνηση αναζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση» εκτίμησε δεν ότι τον Ιούλιο η χώρα θα μπει στο «μνημόνιο 3».

Κριτική άσκησε ο κ. Βενιζέλος και για το ζήτημα του χρέους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πλέον δεν λέει κουβέντα γι’ αυτό γιατί όπως είπε «κυβερνητική πολιτική δεν υπάρχει, σε σχέση με το χρέος».

Επετέθη δε και στον Υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «το ναρκισσιστικό φεστιβάλ Βαρουφάκη έχει διασύρει και αποδυναμώσει τη χώρα»

Τις βολές αντέστρεψε στον κ. Βενιζέλο και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί επιστολών που έστειλε στους εταίρους μας για να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να σταματήσει τις επιστολές γιατί με την αλληλογραφία του επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού επέκρινε τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, διεμήνυσε στους εταίρους ότι αυτή η πολιτική θα αλλάξει και η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί όρθια.

«Δεν θα εκτελέσει άλλες εντολές παρά του λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου