Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα, στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ διευθετήθηκε και το θέμα των τεχνικών κλιμακίων που έρχονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα κλιμάκια των «θεσμών» που θα έρθουν στην Αθήνα θα είναι χαμηλόβαθμα, ενώ παράλληλα διευκρινίστηκε ότι δεν θα επισκέπτονται υπουργεία, αλλά αντίθετα ό,τι ζητούν θα τούς προσκομίζεται σε ειδικό χώρο στην Αθήνα που θα τους διατεθεί για την παραμονή τους (πχ. ξενοδοχεία).

Η επιτροπή των τεχνικών κλιμακίων (ελληνική πλευρά ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM/EFSF) θα ονομάζεται «Brussels Group», και θα αποφασίζει αν θα έρθει κ ποτέ θα έρθει για να συλλέξει στοιχεία.

Επίσης, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως όλες αυτές τις ημέρες για την διαπραγμάτευση η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας «έβαλε πλάτη», κάνοντας λόγο για σημαντική στήριξη.

«Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική με τους θεσμούς, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία» σημειώνουν ακόμη οι κυβερνητικοί κύκλοι.

«Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους» διευκρινίζουν.

Το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία – εταίρων επισήμανε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ανακοινώνοντας, μετά και την ελληνική κυβέρνηση, την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με συνέντευξη του στην Ολλανδική τηλεόραση ξεκαθάρισε ότι οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν την Τετάρτη και στην Αθήνα, «διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα μας». 

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να έχει, το απόγευμα της Τετάρτης στο Παρίσι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, χρήματα και φίλους» τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η ελληνική εναλλακτική πραγματικότητα συγκρούεται με την Ευρωζώνη που χάνει την υπομονή της».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μην έλθουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και τους πάρει καμία κάμερα, ενώ στην ίδια ώρα στις Βρυξέλλες συνομιλούν με τους ίδιους που συνομιλούσαμε και εμείς» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Πηγή: skai.gr