Σειρά διπλωματικών κινήσεων για διεθνή και διμερή θέματα εξετάζει η Ελλάδα

Σειρά διπλωματικών κινήσεων σε πλήθος μετώπων, περιλαμβανομένων των σχέσεων με την Τουρκία και τα Σκόπια, την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, εξετάζει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με την Τουρκία, η Αθήνα βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν χρησιμοποιηθεί ως σήμερα, με τη νέα ηγεσία να εκτιμά πως τα μέτρα δεν έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο εμπιστοσύνης (παρά το γεγονός ότι ορισμένα λειτούργησαν).

Παράλληλα όμως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ευθύνη και από την πλευρά των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα ΜΟΕ στην ουσία δεν ακολουθούνταν από την Αθήνα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η αξιολόγηση των ΜΟΕ φαίνεται πως θα γίνει υπό το φως της αντίληψης πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει μεν πολιτική «σκληρής ισχύος» έναντι της Ελλάδας, όμως επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες σε πολλά υπό διαπραγμάτευση ζητήματα, και επακόλουθα να αποκομίσει τακτικά οφέλη. Έως τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Νίκος Κοτζίας θα μεταβεί μέσα στους επόμενους μήνες στην Άγκυρα για επαφές με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ η πρώτη γνωριμία των δυο ανδρών θα γίνει αύριο Παρασκευή στη Ρίγα, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμμετέχουν και αντιπροσωπείες υποψήφιων κρατών).

Στο μέτωπο των Σκοπίων, κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και εδώ Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το σκεπτικό του ΥΠΕΞ είναι πως το ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας στην πραγματικότητα αποτελεί έκφανση ενός βαθύτερου προβλήματος αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Συνεπώς, δεν πρέπει να επιτραπεί στην άλλη πλευρά ουσιαστικά να υποβαθμίσει τις διπλωματικές προσπάθειες μόνο στις διαφορές για το όνομα.

Σχετικά με την ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνδιάσκεψης με αντικείμενο τους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και τέσσερα ακόμη κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ οι ελληνικές πρωτοβουλίες γίνονται σε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλες Εκκλησίες.

Οι εταίροι βρίσκονται στη φάση διαμόρφωσης του κείμενου της πρότασης, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες να διασφαλιστεί και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η Αθήνα έχει ήδη προτείνει σε Ρωσία και Ουκρανία να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή – για χαμηλού επιπέδου πολιτικές επαφές – στην ουκρανική κρίση.

Τόσο η πρωτοβουλία για τους χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και οι προσπάθειες στην υπόθεση της Ουκρανίας φαίνεται πως αντανακλούν την πολιτική του ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει έναν παραγωγικό ρόλο «διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης και διαιτησίας» στην περιοχή της, τόσο για την διαφύλαξη της σταθερότητας όσο και για την προώθηση των συμφερόντων της.

Πέραν των αμιγώς διπλωματικών κινήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει και δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στο εξωτερικό.

Το τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι κινήσεις δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως στόχος είναι η αντιμετώπιση αρνητικών στερεότυπων που έχουν σχηματιστεί για τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των Ελλήνων.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης