Δικαιότερη κατανομή μεταναστών και κόστους ζητά από την ΕΕ ο Αβραμόπουλος

«Δικαιότερη κατανομή» των μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και καλύτερο μοίρασμα του κόστους για τη φιλοξενία τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ζητά με δηλώσεις του στους «Financial Times» ο έλληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το μήνυμα του έλληνα επιτρόπου έρχεται στον απόηχο της έκκλησής του για «ευρωπαϊκές λύσεις» που θα βασίζονται πραγματικά στην αρχή, κι όχι στο «σλόγκαν», της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει στους FT πως ένας από τους κύριους στόχους της θητείας του είναι η αύξηση των πόρων της υπηρεσίας Frontex, η οποία προσέχει τα ευρωπαϊκά σύνορα με ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 114 εκατομμυρίων ευρώ, και προσθέτει πως η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από τη δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών την τελευταία 10ετία.

«Η Frontex, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν έχει την απαραίτητη οικονομική στήριξη, τα εργαλεία ή το προσωπικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο έλληνας επίτροπος.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως η Ε.Ε. θα πρέπει να επενδύσει περισσότερους πόρους και να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα πολύνεκρα ναυάγια με πλοιάρια μεταναστών και προσφύγων στα νερά της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επίτροπος επισημαίνει πως επιδιώκει την επέκταση της ιταλικής ναυτικής επιχείρησης Triton πέρα από τα παράλια της Ιταλίας, ώστε να δημιουργηθεί μια «ζώνη επιχειρήσεων διάσωσης ζωών» μεταξύ της Ευρώπης και της βορείου Αφρικής.
Πηγή: skai.gr