Θέμα ακύρωσης όσων ν/σ ψηφίστηκαν απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ, εγείρει η Κωνσταντοπούλου

Το στίγμα της προεδρίας της κατά τη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Παρουσία 10δων δημοσιογράφων και υπαλλήλων της Βουλής, η συνέντευξη τύπου, έγινε στο Εντευκτήριο των βουλευτών και η προετοιμασία του για να υποδεχτεί τη συνέντευξη είχε αρχίσει από χθες (3/3) το βράδυ, προκειμένου να φιλοξενήσει τους παρισταμένους αλλά και να καλυφθεί τηλεοπτικά από τέσσερις κάμερες και να μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτηση της άνοιξε σειρά θεμάτων με κυρίαρχο, το ζήτημα εγκυρότητας μνημονιακών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή.

Η πρόεδρος της Βουλής, επέμεινε στη θέση της περί αλλοίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όταν κάποιοι βουλευτές απουσιάζουν –όπως οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής - και έθεσε θέμα εγκυρότητας μνημονιακών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή και με την απουσία των Χρυσαυγιτων Βουλευτών πήραν λιγότερες από 151 ψήφους.

«Ο αριθμός των παρόντων επηρεάζει την πλειοψηφία των αποφάσεων της Βουλής» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και όσα «κακόπιστα και αποπροσανατολιστικά» λέγονται , πρόσθεσε, οφείλονται στην ανησυχία γιατί μπορεί να ακυρωθούν μνημονιακές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από λιγότερους από 151 βουλευτές».

Διεμήνυσε δε προς τη δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να εμποδίζεται αναιτιολόγητα η παρουσία στη Βουλή εκείνων που είναι σε προσωρινή κράτηση, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει ότι χορήγηση άδειας μπορεί να υπάρχει με ειδική αιτιολογία.

Εξάλλου η Πρόεδρος της Βουλής εξήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών όπως :
-Περικοπή βουλευτικής αποζημίωσης όταν οι αδικαιολόγητες απουσίες των βουλευτών ξεπερνούν τις 5 , τότε η αποζημίωση θα περικόπτεται κατά το 1/5.
-Συζητείται η κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
-Λύση της σύμβασης leasing των βουλευτικών αυτοκινήτων την πρώτη Σεπτεμβρίου ενώ έληγε στο τέλος του 2015, προκειμένου να επανεκτιμηθούν αυτές οι δαπάνες.

Αύριο (5/3/2015) με επιστολή της στους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Μητσοτάκη, Σημίτη και Παπανδρέου θα ζητήσει να αποδώσουν τα γραφεία που κατέχουν στο κεντρικό κτίριο της Βουλής για να χρησιμοποιηθούν για το κοινοβουλευτικό έργο.

Στο εξής οι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάζονται στη Βουλή, η κ. Κωνσταντοπούλου δεσμεύτηκε ότι πλέον «δε θα πέφτουν στο πηγάδι» αλλά θα συσταθεί ένα αρμόδιο όργανο που θα τις μελετά και θα τις αξιολογεί.

Για την άρση ασυλία των βουλευτών δεσμεύτηκε επίσης ότι πλέον θα χορηγείται μόνο εφόσον οι υποθέσεις υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Δήλωσε δε, ότι η Βουλή δεν θα δέχεται κατεπείγοντα νομοσχέδια που στο παρελθόν είχε σαν αποτέλεσμα να ψηφίζονται «από αδιάβαστους» όπως είπε, ενώ δεν θα δέχεται και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Επανέλαβε την εξαγγελία για τη δημιουργία επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, ενώ κατά τον έλεγχο του χρέους θα αντιστοιχηθούν αρχικές με καταληκτικές συμβάσεις όπως με τη Siemens ή για τα εξοπλιστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτές οι συμβάσεις «της διαφθοράς» - όπως είπε- συντέλεσαν στη διόγκωση του χρέους.

Η Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε τέλος ότι η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση της ΝΔ σχετικά με τις απόψεις της Προέδρου της Βουλής για την απουσία των χρυσαυγιτών βουλευτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να κάνει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;».

Κύκλοι πάντως της ΝΔ διευκρίνιζαν ότι όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κ. Κωνσταντοπούλου ότι μπορεί να άκυρα λόγω της απουσίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από προφυλάκιση των εν λόγω βουλευτών που έγινε στο τέλος του 2013. Επίσης σημείωναν ότι δεν υπήρξε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με λιγότερες από 151 ψήφους και να μπορούσε να επηρεαστεί από τις απουσίες των χρυσαυγιτών.
.
Πηγή: skai.gr-Πηνελόπη Γκάλιου