Ασάφειες στο ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση βλέπουν στελέχη της ΔΕΗ

Ασάφειες στο σκέλος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση που αφορά την επανασύνδεση και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά διαπιστώνουν διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, στο κείμενο προβλέπεται επανασύνδεση στο δίκτυο και χορήγηση δωρεάν ρεύματος σε νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο, τα οποία όμως ούτως ή άλλως προστατεύονται από διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να διευκρινιστεί ποιους αφορά η επανασύνδεση και τι θα γίνει με τα 600.000 νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά και τα 70.000 που ζουν στη φτώχεια και για τα οποία δεν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες αλλά είναι άγνωστο αν οι επόμενες κιλοβατώρες θα πληρωθούν κανονικά ή με έκπτωση.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει διαγραφή οφειλών, που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ, και θα πρέπει να καλυφτούν από τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Το ν/σ κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης - skai.gr