Κλείσιμο

Παντοάν: Πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα

«Συμμερίζομαι πλήρως το κύριο μήνυμα του Τσίπρα, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η σοβαρότατη κοινωνική κρίση» στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της εκπομπής Presa Diretta, του ιταλικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

Τόνισε πως τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας απαιτείται να ενώσουν την οικονομική προσαρμογή με την κοινωνική δικαιοσύνη. «Διαφορετικά θα χάσουμε όλοι τον αγώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πάντως πως η Ευρώπη έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, η οποία τώρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Δεν το πετύχαμε εύκολα, και η χώρα πρέπει να κάνει, τώρα, την καλύτερη δυνατή χρήση της εμπιστοσύνης αυτής» είπε.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το ότι οι περιορισμοί που θέτουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ, ο υπουργός απάντησε:

«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις, να κατανοήσει τις δυσκολίες των κατοίκων της. Ζούμε μέσα σε έλλειμμα εμπιστοσύνης, που αφορά όλους μας. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους Γερμανούς, όπως και το αντίθετο. Και όταν δεν εμπιστεύομαι κάποιον, ακολουθώ κατά γράμμα τους κανόνες, τις συνθήκες. Αν το κάνουμε με μηχανικό τρόπο, από τη στιγμή που οι κανόνες αυτοί επινοήθηκαν για μια διαφορετική κατάσταση, παράγεται ένας φαύλος κύκλος, με νέες αρνητικές, βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, και περισσότερη έλλειψη εμπιστοσύνης».

Προειδοποίησε δε, πως σε αυτό το περιβάλλον ακμάζουν οι δυνάμεις του ευρω-σκεπτικισμού, που θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ε.Ε.

«Ο κίνδυνος είναι να αποφασίσει, κάποιος, ότι η μη Ευρώπη είναι καλύτερη από την Ευρώπη και να θελήσει να αποχωρήσει. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουμε. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την ελληνική κρίση για να αυξήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα βγούμε όλοι χαμένοι», τόνισε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ