Γκρίνιες από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για το ψαλίδισμα βουλευτικών προνομίων

Δυσαρεστημένοι με την πρόθεση του πρωθυπουργού να περιορίσει τα βουλευτικά προνόμια και ειδικότερα με την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό της αστυνομικής τους φρούρησης από δύο αστυνομικούς σε έναν, εμφανίστηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ενημέρωση που τους παρέσχε η Πρόεδρος της Βουλής σχετικά με την κοινοβουλευτική λειτουργία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, οι «δυσαρεστημένοι» βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσαν την κ. Κωνσταντοπούλου να αγνοήσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι το βουλευτικό αυτοκίνητο είναι «εργαλείο δουλειάς» και πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να τους το στερήσει.

Αρκετοί δε προσέθεταν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση να έχουν ιδιωτικό ΙΧ και πως εάν τους αποστερηθεί το βουλευτικό τότε θα αναγκάζονται να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κατατέθηκε η πρόταση από άλλους βουλευτές να μην γίνει «οριζόντια» η κατάργηση των βουλευτικών ΙΧ αλλά να χορηγούνται με οικονομικά κριτήρια.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η Πρόεδρος είπε στους βουλευτές ότι σαφώς θα υπάρξει περιορισμός των σχετικών κονδυλίων αλλά πρόσθεσε ότι οι κληρώσεις για τα αυτοκίνητα θα γίνουν κανονικά καθώς τα βουλευτικά αυτοκίνητα χορηγούνται με leasing, που λήγει στο τέλος του χρόνου και κατά συνέπεια μέχρι τότε οι βουλευτές θα έχουν αυτοκίνητα από τη Βουλή.

Ο Δημήτρης Κοδέλας πάντως σε ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει η Βουλή να χορηγεί αυτοκίνητα στους βουλευτές και τονίζει: «Επειδή είμαι από αυτούς που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν είχα πάρει αυτοκίνητο στην αρχή αλλά ύστερα από μερικούς μήνες και όταν είδα ότι το δικό μου είχε αρχίσει να διαλύεται ζήτησα, νομίζω πως δεν είναι τόσο απλό ζήτημα. Εξοικονόμηση μπορεί να γίνει αν ελεγχθούν οι συμβάσεις που κλείνονται με τις εταιρίες leasing καθώς και αν επιλεγούν μικρότερα και φθηνότερα αυτοκίνητα. Η βουλευτική ιδιότητα δεν πρέπει να εξασφαλίζει σε κανέναν όρους να ζει πολυτελώς και μακριά από τον μέσο πολίτη και από την άλλη δεν πρέπει να είναι προνόμιο αυτών που έχουν χρήματα».

Εξάλλου, η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε την πρόθεσή της να υπάρξει ριζική ανακαίνιση των χώρων του Κοινοβουλίου ώστε οι βουλευτές και υπάλληλοι να μπορούν να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες και επανέφερε το ζήτημα της μετακόμισης εκτός κεντρικού κτηρίου όλων των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής που διαθέτουν γραφεία εντός του μεγάρου.

Αποκάλυψε δε ότι τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου που βρίσκονται εντός του Μεγάρου της Βουλής χωρίς οι ίδιοι να είναι βουλευτές είναι 200 τ.μ.

Στην ενημέρωση πάντως, δεν υπήρξε απαρτία αλλά παρέστησαν περί τους εξήντα βουλευτές και κυρίως εκείνοι που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά και είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου