Ηχηρό «ναι» για την 4μηνη παράταση έδωσε η γερμανική Βουλή

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) η 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

542 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ελληνικού αιτήματος, έναντι μόλις 32 που ψήφισαν κατά.

Δεκατρείς βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Η διαφορά των 510 εδρών συνιστά τη μεγαλύτερη διαφορά σε οποιαδήποτε ψηφοφορία για πρόγραμμα διάσωσης που έχει ως τώρα κατατεθεί στη Bundestag.

Ωστόσο, οι περισσότερες αρνητικές ψήφοι, 29 από τις 32, ήλθαν από βουλευτές των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU) της Βαυαρίας, σημαντική αύξηση σε σχέση με τις 13 έδρες των CDU-CSU είχαν ψηφίσει «όχι» στο δεύτερο Μνημόνιο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή Βουλή να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, υπογραμμίζοντας όμως πως οι όροι του προγράμματος δεν είναι δυνατό να αλλάξουν μονομερώς και πως υπό ψήφιση βρίσκεται η παροχή επιπλέον χρόνου, όχι χρημάτων.

«Δεν μιλάμε για νέα χρήματα, δεν μιλάμε για αλλαγή του προγράμματος. Μιλάμε για ολοκλήρωση του [τρέχοντος] προγράμματος», τόνισε από το βήμα της Bundestag ο κ. Σόιμπλε.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής τροποποίηση των όσων προβλέπει το πρόγραμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αναφέροντας πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες που δέχτηκαν προγράμματα προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σημείωσε ωστόσο πως η αλληλεγγύη πρέπει να συνοδεύεται και από προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει την αξιοπιστία της, συμπληρώνοντας με νόημα πως η αλληλεγγύη δεν κερδίζεται με «εκβιάζοντας».
Πηγή: skai.gr