Κλείσιμο

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα δεν αλλάζει χωρίς συμφωνία με Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ

Σειρά μηνυμάτων προς την Ελλάδα έστειλε από το βήμα της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως ίσως χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα μας.

Ο κ. Σόιμπλε ζήτησε από τη Bundestag να υπερψηφίσει την 4μηνη παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα, όμως υπογράμμισε πως η Αθήνα δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Κατέστησε δε σαφές πως η 4μηνη παράταση δεν αφορά την παροχή περισσότερων χρημάτων στη χώρα μας, αλλά μόνο την παροχή χρόνου.

Συμπλήρωσε πως το Βερολίνο σέβεται μεν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, όμως δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να λαμβάνει μόνη της αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην ευρωζώνη.

Σε ένα μήνυμα πως η χώρα μας ίσως χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες που δέχτηκαν προγράμματα προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Προσέθεσε όμως πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται και με την αξιοπιστία, λέγοντας με νόημα πως «η αλληλεγγύη δεν σημαίνει πως μπορείς να εκβιάζεις τους άλλους». «Η αλληλεγγύη έχει κάτι να κάνει με την αξιοπιστία», συνέχισε.
Πηγή: skai.gr