Αγώνας δρόμου μέχρι τη Δευτέρα για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Αγώνα δρόμου αρχίζει η κυβέρνηση προκειμένου να στείλει μέχρι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τον αναλυτικό κατάλογο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου θα συνεδριάσει στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο.

Η έγκριση των προτάσεων της Αθήνας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επικυρωθεί η επέκταση του ελληνικού προγράμματος από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των εταίρων.

Αντίθετα, σε περίπτωση που κριθεί πως οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι επαρκώς αποδοτικές ή έχουν αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, η όλη διαδικασία θα «παγώσει» και, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκ νέου έκτακτο Eurogroup, την Τρίτη.

Η πρώτη έγκριση των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς αποτελεί και το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση δόσεων στήριξης που παρακρατούνται από το 2014.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, οι πρώτες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου να «διευκρινιστούν περαιτέρω» και να συμφωνηθούν με τους τρεις επόπτες θεσμούς.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, που οδηγεί και σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αποδεσμευτούν η ευρωπαϊκή δόση των 1,8 δισ. και τα 1,9 δισ. που προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα. Ακόμα 3,5 δισ. είναι δεσμευμένα από το ΔΝΤ, που δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα διατεθούν μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, τα μέτρα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα θα «βασίζονται στην τρέχουσα διευθέτηση», με τις δυο πλευρές να κάνουν πάντως χρήση της «ευελιξίας» που ήδη προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Επίσης με βάση τη συμφωνία, οι νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι μονομερείς, να ακυρώνουν ήδη εφαρμοσμένα μέτρα ή να επηρεάζουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορεί να περάσει η κυβέρνηση η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη εκτίμησε στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς, όπως είπε, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος.

Ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος ΕΔΩ (ελληνικά)
Πηγή: skai.gr