Κλείσιμο

Ουάσιγκτον προς Αθήνα – εταίρους: Συμφωνήστε (upd)

Πιέσεων συνέχεια από την Ουάσιγκτον προς Αθήνα και εταίρους για επίτευξη συμφωνίας ενόψει του Eurogroup. Η Ουάσιγκτον προέτρεψε την Πέμπτη το βράδυ τους Ευρωπαίους ηγέτες και την κυβέρνηση της Ελλάδας να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Στην αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «επιστροφής της αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε νέες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως επισήμανε από την πλευρά του ο αμερικανός αξιωματούχος, «είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία να επιτευχθεί μία συμφωνία», προσθέτοντας «ότι για να γίνει αυτό, οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαίους «συμβιβασμούς».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν
, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και η ευρωζώνη θα βιώσει «την επάνοδο της αβεβαιότητας, όπως επίσης και η οικονομία στο σύνολό της» προσέθεσε ο ίδιος.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την ευρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση» αναφέρει από την πλευρά του δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι ανησυχούν μήπως μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στις τηλεφωνικές επαφές του «ενθάρρυνε όλες τις πλευρές», όπως επισημαίνεται, «να προχωρήσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της ευρωζώνης» και τη «διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στους συνομιλητές του: «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα για «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την ευρωζώνη».

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει και στη σημερινή (Παρασκευή) συνεδρίαση του Eurogroup.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ