WSJ: Μεγαλύτερη σαφήνεια για δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις ζητούν οι εταίροι

Πιο σαφείς τοποθετήσεις από την Ελλάδα αναφορικά με τα δημοσιονομικά της σχέδια, ειδικά για το 2015, αλλά και για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ζητούν οι εταίροι στη διαπραγμάτευση για την 6μηνη παράταση της στήριξης, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal» επικαλούμενη ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η επίσημη επιστολή που έστειλε στο Eurogroup το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται γενικά στη λήψη μέτρων για να «επιτευχθούν τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρέους και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση».

Στο έγγραφο δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος. Το ισχύον πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% για το 2016. Η νέα κυβέρνηση είχε παλαιότερα διαμηνύσει πως επιθυμεί τη χαλάρωση του φετινού στόχου στο 1,49%.

Ο προβληματισμός των εταίρων «είναι κατανοητός», με δεδομένο ότι «τα φορολογικά έσοδα [της Ελλάδας] λιώνουν σαν χιόνι μπροστά στη φωτιά», δήλωσε στην WSJ ένας αξιωματούχος.

Επιπλέον, οι εταίροι θέλουν περισσότερες πληροφορίες για την τήρηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση είχε αρχικά δεσμευθεί για κατάργηση πολλών μέτρων.

Στην επιστολή Βαρουφάκη, η Αθήνα δεσμεύεται πως δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και πως τα όποια μέτρα που θα λάβει θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα.

Το ελληνικό αίτημα εξετάζεται αυτή τη στιγμή στο Euro-working Group στις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr