Τσίπρας: Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω - Προτείνουμε Παυλόπουλο για ΠτΔ (upd)

Τι προβλέπεται για την εκλογή Προέδρου ΕΔΩ 
Το προφίλ του Προκόπη Παυλόπουλου ΕΔΩ 

Με μονομερείς ενέργειες, όπως η κατάθεση νομοσχεδίων στα οποία αντιτίθεται η τρόικα, αντιδρά η κυβέρνηση απαντώντας στο τελεσίγραφο των εταίρων στο Eurogroup. Όπως διεμήνυσε την Τρίτη o Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «το λέμε και το εννοούμε, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Ανακοίνωσε δε ότι η κυβέρνηση προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, εξαίροντας τη δημοκρατική του ευαισθησία του, το υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και την ευρύτατη κοινωνική αποδοχή του.

Όπως τόνισε, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είναι απαραίτητη για ξεπεράσει η χώρα κάθε δυσκολία.

«Ζούμε τη γέννηση μιας νέας εποχής, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα του λαού μας στην κοινωνία αλλά και σε επίπεδο πολιτικό και πολιτειακό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η δική μας κυβέρνηση δε δικαιούται να αποδεχθεί και δε θα αποδεχθεί παραχωρήσεις στις ιδρυτικές άξιες και αρχές της ευρωπαϊκής μας ενότητας. Εμείς σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να πρωτοτυπήσουμε από άλλους που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετεκλογικά».

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην Ελλάδα στην υποτέλεια στο παρελθόν» υπογράμμισε. «Η διαπραγμάτευση είναι βαθύτατα πολιτική και όχι τεχνοκρατική» πρόσθεσε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη με καλή πίστη στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται ακόμη στην αρχή. «Θέλουμε λύση όχι ρήξη με σκληρή διαπραγμάτευση και αρνούμενοι να υποκύψουμε σε ψυχολογικούς εκβιασμούς, καταλήξαμε την περασμένη εβδομάδα σε κοινή δήλωση που εγκαταλείπει το μνημόνιο» τόνισε, αναφερόμενος στο κείμενο που είχε συμφωνηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ο κ. Σοιμπλε έχασε την ψυχραιμία του, εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό, να τού επισημάνω ότι πρέπει να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα να τους σέβεται, να τους εκτιμά και να τους θαυμάζει» τόνισε δε, εξαπολύοντας επίθεση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών με αφορμή δηλώσεις του ("λυπάμαι τους Έλληνες"). Τόνισε πάντως ότι η γελοιογραφία της Αυγής που παρουσιάζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με στολή ναζί, δεν εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση.

«Συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση παίζοντας με το μέλλον της» είπε, αφήνοντας αιχμές για το Βερολίνο.

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην Ελλάδα στην υποτέλεια στο παρελθόν» υπογράμμισε. «Η διαπραγμάτευση είναι βαθύτατα πολιτική και όχι τεχνοκρατική» πρόσθεσε. Όπως είπε, «στα όργανα της Ευρώπης δεν πρέπει να συνέρχονται για να αποφασίζει ένας».   

Προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση νομοσχεδίων την Πέμπτη για άμεσα μέτρα προστασίας της κατοικίας των πολιτών και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα Ταμεία και το Δημόσιο, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις θα ψηφιστούν το αργότερο έως την Παρασκευή το βράδυ, και με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι το επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα βάζει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, «τις μεγάλες παράπλευρες απώλειες της λάθος συνταγής του μνημονίου».
Πηγή: skai.gr