Κλείσιμο

Handelsblatt: Ο Γιούνκερ καταργεί την τρόικα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις

Στην κατάργηση της τρόικας με τη σημερινή της μορφή προτίθεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για ανάληψη μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Έτσι, η τριμερής δεν θα έρχεται πια στην Αθήνα, αλλά αντί γι' αυτό θα τίθενται γενικοί οικονομικοί στόχοι. Επίσης, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να δέχεται την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σε μια ακόμη παραχώρηση προς τη νέα κυβέρνηση, αλλά λεει "όχι" σε κούρεμα ελληνικού χρέους.

Του σχεδίου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται να έχει λάβει γνώση και το Βερολίνο, το οποίο και συμφωνεί “υπό όρους”, με κυριότερο να τηρηθεί το συμφωνημένο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αναφέρει εξάλλου άλλο δημοσίευμα, της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με κύκλους του κ. Γιούνκερ, η "φρικτή ρητορική των Αθηνών" δεν σημαίνει, ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι πρόθυμος να διεξαγάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την επόμενη Τέταρτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η Κομισιόν φαίνεται να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.

Στάση αναμονής

Στάση αναμονής έναντι της ελληνικής κυβέρνησης τηρεί από την πλευρά του το Βερολίνο, καθώς δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας. Μόλις το Σάββατο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρόν σχόλια και δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ, κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους, ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται «άρον άρον» την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr