Κλείσιμο

Ο Λευκός Οίκος διορθώνει το Μαξίμου για την επικοινωνία Ομπάμα - Τσίπρα

Τις διαρροές του μεγάρου Μάξιμου για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου με τον νέο πρωθυπουργό έσπευσε να διορθώσει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας τι πραγματικά ειπώθηκε στην επικοινωνία Ομπάμα και Τσίπρα.

«Σε αυτή την επικοινωνία, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ για την ανάγκη στροφής της Ευρώπης στην ανάπτυξη, την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να παταχθεί η τρομοκρατία» επισημαίνεται.

«Δεν έγινε καμία συζήτηση για τις εσωτερικές εξελίξεις, το πρόγραμμα βοήθειας, την οικονομία και την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα» προσθέτει η Ουάσιγκτον.

Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα - Τσίπρα, που είχαν την Τετάρτη οι δύο ηγέτες, διέρρευσε στα ΜΜΕ, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διευθετηθούν οι διαφορές και να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε πάντως νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος.

Οι διαρροές από το Μαξίμου 

«Αφού ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την εκλογή του του ανέφερε ότι θέση των ΗΠΑ είναι πως η Ευρώπη πρέπει να φύγει από την περίοδο λιτότητας και να δώσει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης. Μάλιστα, ο Αμερικανός τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε αυτό το πλαίσιο, ενώ προανήγγειλε και συνεργασίας Αθήνας- Ουάσιγκτον σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.»

Η αρχική επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε (τηλεφωνικά) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα (στις 27 Φεβρουαρίου) «για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική του νίκη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παλαιά φίλη και σύμμαχος (χώρα), προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας».

Πηγή: skai.gr