Σόιμπλε προς Αθήνα: Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν

Προειδοποίηση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκβιάσει τους εταίρους της όσον αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την επίδειξη αλληλεγγύης εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε διάλογο»

«Επ' αυτού δεν διαφωνεί κανείς, πέραν αυτών όμως εμείς δεν δεχόμαστε εκβιαστικές πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Οικονομικών, στέλνοντας έτσι ένα αυστηρότατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε διάλογο», η βάση του διαλόγου όμως δεν μπορεί να αλλάξει, είπε.

Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η έως τώρα βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη και εν μέρει στα όρια του εφικτού. Η κυβέρνηση στην Αθήνα, συμπλήρωσε, γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα.

Στα όριά της η αλληλεγγύη 

Η αλληλεγγύη της Γερμανίας έφτασε στο «απόλυτο όριό της» για τη διάσωση της Ελλάδας, όμως το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Αθήνα, με βάση τα συμφωνηθέντα, δήλωσε δήλωσε ο εκπρόσωπος κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

Τόνισε πως οι συμφωνίες έχουν αξία μόνο εφόσον οι εταίροι μπορούν να στηριχθούν στην τήρησή τους, και υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς.

Επισήμανε πως μια επέκταση του ελληνικού μνημονίου έχει νόημα μόνο εάν η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε πως τα αιτήματα για διεθνή διάσκεψη για το χρέος έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Ελληνική απάντηση

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας πως η «πραγματική διαπραγμάτευση» άρχισε και δεν είναι διμερής μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας.
Πηγή: Deutsche Welle - Δήμητρα Κυρανούδη - skai.gr