Συνάντηση Στάινμαγερ – Κοτζιά στο Έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στον απόηχο των επικριτικών δηλώσεων του γερμανού αξιωματούχου.

«Η συζήτηση για τη Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη, λόγω της στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση» είχε τονίσει ο γερανός Υπουργός. 

Κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ένωσης με τη Ρωσία, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Πριν την έναρξη του Έκτακτου Συμβουλίου ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Federica Mogherini.

Νωρίτερα ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Τέλος, ο κ. Klimkin απηύθυνε στον Υπουργό Εξωτερικών πρόσκληση για να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

Κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς δήλωσε για την Ουκρανία ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία και, παράλληλα, για την αποφυγή μία ρήξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας».

Πάντως, η ΕΕ δεν πρόκειται να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου όπως προκύπτει από τα έως τώρα προσχέδια των συμπερασμάτων της σύσκεψης. 
Πηγή: skai.gr