Κατηγορηματική διάψευση ΥΠΕΞ για τις φερόμενες σχέσεις Κοτζιά-Ντρούγκιν

Σε κατηγορηματική διάψευση πρόσφατου δημοσιεύματος των «Financial Times», όπου γίνεται αναφορά σε σχέσεις μεταξύ του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή Αλεξάντρ Ντούγκιν, προχώρησε το ΥΠΕΞ.

Το επίμαχο δημοσίευμα, με τίτλο «Συναγερμός για τους ρωσικούς δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ», κάνει λόγο για ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω φερόμενων σχέσεων μεταξύ του κ. Κοτζιά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, οι οποίοι αναφέρεται πως «έχουν καλλιεργηθεί από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ειδικότερα για τον κ. Κοτζιά, οι FT ισχυρίζονται πως έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Ρώσο εθνικιστή φιλόσοφο Αλεξάντερ Ντρούγκιν – ο οποίος τον Αύγουστο είχε ζητήσει την «γενοκτονία» των Ουκρανών – και πως τον είχε προσκαλέσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά το 2013.

Στην ανακοίνωση-διάψευσή του, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως «ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει».

Τονίζει δε πως το ίδιο το ΠΑΠΕΙ έχει διαψεύσει την φερόμενη πρόσκληση στον κ. Ντούγκιν με ξεχωριστή ανακοίνωση.

Πρέπει να σημειωθεί, πως κατά τις τελευταίες ημέρες ξένα μέσα ενημέρωσης στέκονται στο γεγονός ότι ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη του ήταν ο πρεσβευτής της Ρωσίας, ενώ ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έχει καλέσει τον κ. Κοτζιά για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Τρίτη η Αθήνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε «ομόφωνη» ανακοίνωση των κρατών-μελών υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, χωρίς να έχει συμβουλευτεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας αλλά και την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά τη σημερινή (πέμπτη) συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr