Σύγκρουση Βενιζέλου με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (upd)

Σε σύγκρουση για το ρόλο της εξωτερικής πολιτικής στη στάση της Ελλάδας έναντι των εταίρων της και στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, εξελίχθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο νέος υπουργός Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως η νέα ηγεσία δεν πρόκειται να δεχτεί την άσκηση πίεσης με μοχλό το χρέος, αλλά ούτε και την επιβολή τετελεσμένων από την Ε.Ε. όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Το σχόλιο προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση πως οι εταίροι δεν χρησιμοποίησαν «ούτε μια στιγμή [...] ούτε ένα λεπτό» το χρέος ως μηχανισμό άσκησης πίεσης για τη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Ουδείς τόλμησε να ασκήσει τέτοια πίεση και να συσχετίσει τα θέματα», συμπλήρωσε.

«Αυτά κρίθηκαν στις εκλογές» απάντησε ο κ. Κοτζιάς. «Πάνω από τη δημοκρατία υπάρχει η ιστορία, να μην το ξεχνάτε ποτέ», ανταπάντησε ο απελθών υπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς είχε τονίσει πως η Ελλάδα αποτελεί «φάρο» σταθερότητας στο μέσο ενός τριγώνου αστάθειας – από τη Λιβύη ως την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή – και ουσιαστικά διεμήνυσε στους εταίρους πως τυχόν άσκηση πίεσης μέσω του ζητήματος του χρέους θα επιφέρει «πολλά δεινά και για τον ελληνικό λαό και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υπουργός ζήτησε από το προσωπικό του υπουργείου ελεύθερη σκέψη και δημιουργικότητα προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εποχή μας.

Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης