Η Ελλάδα ψηφίζει στις «πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης»

Την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές που πολλοί πολιτικοί αρχηγοί έχουν χαρακτηρίσει ως τις πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης ρίχνουν από τις 7:00 το πρωί οι Έλληνες.Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, από την Singular Logic, αναμένεται στις 21:30 το βράδυ, αλλά τα πρώτα exit polls θα μεταδοθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες. Την ψήφο των Ελλήνων διεκδικούν 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί.

Οι εκλογές διεξάγονται υπό το βλέμμα της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κλείσει την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και για την εκταμίευση δόσεων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν από το 2014.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης έχει επεκταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξετασθεί το αν η χώρα μας χρειάζεται περαιτέρω επιμήκυνση ώστε να είναι δυνατό ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Για την αναλυτική πορεία των αποτελεσμάτων μπορείτε να ενημερώνεστε ζωντανά στο skai.gr, στην ειδική σελίδα για τις εκλογές (ΕΔΩ).

Ο ΣΚΑΪ καλύπτει από την πρώτη στιγμή την μαραθώνια εκλογική διαδικασία, μέσω τηλεόρασης (live ΕΔΩ) και ραδιοφώνου (live ΕΔΩ) και θα μείνει στη μάχη της ενημέρωσης μέχρι τις πρώτες ώρες, όταν θα διαμορφώνεται σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα.

Εκτός από το νικητή, κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα είναι δυνατή η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης ή πολυκομματικής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών, αν το 7% των ψήφων είναι για κόμματα που μένουν εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,57% προκειμένου να ελέγχει 151 έδρες.

Με 10% εκτός Βουλής, το απαιτούμενο ποσοστό για ελάχιστη αυτοδυναμία είναι 36,36%. Με 15%, κατεβαίνει σε 34,34%.

Με δεδομένη τη σημασία των ελληνικών εκλογών, εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται στην Αθηνά, ενώ εκτενείς αναφορές στο θέμα κάνουν μεγάλες ξένες εφημερίδες και ΜΜΕ, εστιάζοντας στις επιλογές που θα έχει η νέα κυβέρνηση έναντι των δανειστών.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Για να δείτε αναλυτικά πού ψηφίζετε δείτε ΕΔΩ

Για προφίλ των υποψηφίων δείτε ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr