Τσίπρας: Μέχρι τον Ιούλιο η συμφωνία με τους εταίρους

Τον Ιούλιο προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι περί δυνατότητας αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στα μέσα Ιουλίου «έσβησε το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί» της κυβέρνησης που προειδοποιούσε για στενά χρονικά περιθώρια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Είναι και δική μας επιθυμία να έχει βρεθεί μέχρι τότε μία λύση βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε δυο μέρες πριν τις εκλογές.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ωστόσο δεν συμφωνεί με την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μάλιστα υπογράμμισε, πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα τηρήσει «δεσμεύσεις και υπογραφές που έχουν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στην τρόικα σημείωσε πως πρόκειται για εξωθεσμικό οργανισμό και χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» της Ένωσης το ότι «έδωσε εξουσίες σε ένα μηχανισμό που δεν ελέγχεται από τους θεσμούς της».

Στρέφοντας το βλέμμα του στις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθηνε στους ψηφοφόρους έκκληση για αυτοδυναμία υπογραμμίζοντας, ότι αυτό θα δώσει ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στους εταίρους.

«Το plan b της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυτοδυναμία» είπε. Θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια μας την επόμενη μέρα, συμπλήρωσε.

Τόνισε πως το κόμμα του έχει δεσμευτεί για μεγάλες συγκρούσεις «μέσα και έξω από τη χώρα» που «απαιτούν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη» και «καθαρή εντολή», που «δε θα νοθεύεται από τις δυνάμεις του χθες».

Στρέφοντας τα βέλη του στην κυρία Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν την αναγνωρίζει ως κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ και δεν θα προστρέξει σε μία γρήγορη συνάντηση μαζί της. Επισήμανε δε, ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ως πρωθυπουργός θα είναι στην Κύπρο και όχι στη Γερμανία.

Ερωτηθείς για τα μέτρα εκτόνωσης των προβλημάτων της μεσαίας και της μικρομεσαίας τάξης, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «που έχει λεηλατήσει τη μεσαία τάξη» και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας «ώστε να μην αφορά τη μικρομεσαία και μεσαία διαστρωμάτωση».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δεσμεύτηκε για διαγραφή μεγάλου μέρους που «ούτως ή άλλως δε μπορούν να εισπραχθούν από το ελληνικό δημόσιο», κάνοντας λόγο για διαδικασία ρυθμίσεων σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας