Τσακαλώτος: Θέλουμε παραμονή στο ευρώ για στρατηγικούς λόγους

«Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα ψηφοδέλτια που είναι πιο σκεπτικιστές για το ευρώ, αλλά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ είναι στρατηγική... Θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ για στρατηγικούς λόγους, αν διαλυθεί το ευρώ θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του ‘30 στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και στους εθνικισμούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Χιωτίδη περί επιστροφής στη δραχμή.

Ο κ. Τσακαλώτος
τόνισε, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση για ένα λειτουργικό πρόγραμμα βοήθειας, υποστηρίζοντας, ότι «η λογική του προγράμματος είναι πάντα να χρειαζόμαστε λεφτά για να περάσουν συγκεκριμένα μέτρα… Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και αν δεν ξεφύγουμε από τη λογική θα παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, αν δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα, όπως μείωση του κοινωνικού κράτους και διάλυση των εργασιακών σχέσεων», πρόσθεσε.

«Να ψηφίσουν με βάση τη λογική όχι την οργή ούτε το φόβο» κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πρέπει να κλείσει η συμφωνία (με τους δανειστές)... Δεν θα έχουμε να καλύψουμε δεδομένες χρηματοδοτικές ανάγκες, αν δεν πάρουμε τα 7,2 δισεκ. ευρώ της τελευταίας δόσης και δεν θα αξιοποιήσουμε τα 1,1 δισεκ. ευρώ που περίσσεψαν από την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Θα έχουμε πρόβλημα με την ΕΚΤ, καθώς η χορήγηση ρευστότητας θα γίνεται μόνο υπό πρόγραμμα και στην αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα προσφύγουν στον ELA που είναι πιο ακριβός με συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» προειδοποίησε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η χώρα χρειάζεται δείκτη προστασίας για την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.

«Τα τελευταία 2 χρόνια καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα και τμηματικά προχωρήσαμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές βοήθειες, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των εργοδοτικών εισφορών» τόνισε.
Πηγή: skai.gr