Οι αρχηγοί των ομάδων της Ευρωβουλής για τις εκλογές και τα σενάρια του Grexit

Για τον ΣΚΑΪ τοποθετήθηκαν πέντε επικεφαλής των βασικότερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, απαντώντας στο πώς βλέπουν τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και το κατά πόσο στέκουν για εκείνους τα σενάρια περί Grexit.

Κοινός παρανομαστής για τους πέντε πολιτικούς, ο πλήρης σεβασμός της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα μας.

Για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, οι δεσμεύσεις της χώρας μας θα παραμείνουν ανεξάρτητα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε την επομένη της 25ης Ιανουαρίου.

Μεταξύ των όσων μας δήλωσε ο κ. Βέμπερ, σημασία έχει ότι υπογράμμισε πως «ο ελληνικός λαός έχει τώρα τον λόγο για την επιλογή της νέας κυβέρνησης και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Με νόημα ωστόσο συμπλήρωσε πως «για τη συζήτηση στη συνέχεια θα δούμε και θα συζητήσουμε με υπευθυνότητα, αλλά υπευθυνότητα και από τις δυο πλευρές.»

Δείτε από κάτω τη συνέντευξη (στα αγγλικά):

Κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιοδήποτε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δηλώνει ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή. Για τον ίδιο είναι αδιανόητο να συζητάμε για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Για μένα δεν μπορεί να υπάρξει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο και είναι και αδιανόητο. Είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και φυσικά ως επικεφαλής των σοσιαλιστών υποστηρίζω τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της χώρας.»

Δείτε από κάτω τη συνέντευξη (στα ιταλικά):

Στον ΣΚΑΪ μίλησε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με μία ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ του αδερφού της κόμματος στην Ελλάδα, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γκαμπριέλα Τσίμερ, θεωρεί τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μία μπλόφα - όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει - του Βερολίνου.

Δηλώνει ακόμα πως «πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και τραπεζών. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακούει τους πολίτες και εμείς λέμε πως αυτό πρέπει να σταματήσει. Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο και για άλλες χώρες της ΕΕ, δείτε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο. Οι πολιτικές της λιτότητας πρέπει να σταματήσουν.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη (στα αγγλικά):

Αντιπαραγωγικές θεωρεί από την πλευρά του τις συζητήσεις περί Grexit, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ.

Όπως υπογραμμίζει ο Βέλγος πολιτικός, «πιθανό Grexit θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, με τεράστια απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τους Έλληνες.

Ο κ. Φερχόφστατ υποστηρίζει ότι πρέπει να στηρίξουμε τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα «που επιθυμούν να προχωρήσουν με ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «οι Φιλελεύθεροι στη χώρα σας στηρίζουμε "Το Ποτάμι. Πιθανό Grexit θα σήμαινε νέες εντάσεις στην Ευρώπη.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη (στα αγγλικά):

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που μας απηύθυνε και η επικεφαλής των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χάρμς. Η γερμανίδα πολιτικός υπογράμμισε πως στην υπόλοιπη Ευρώπη γνωρίζουν ότι πάνω απ' όλα η Ελλάδα επιθυμεί την παραμονή της εντός της ζώνης του ευρώ.

Χαρακτηριστικά μας λεει πως «οι συζητήσεις για το Grexit είναι απεχθείς. Ξέρω ότι για τους Έλληνες είναι πολύ σημαντικό να μείνουν στην Ευρωζώνη. Είμαι υπέρ μίας συζήτησης προκειμένου να ξαναδούμε τι κάνει καλό και τι όχι στην Ελλάδα, φυσικά η χώρα θέλει αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη (στα αγγλικά):

Τέλος για την κάμερα του ΣΚΑΪ τοποθετήθηκε Ευρωβουλευτής των Podemos, του αριστερού κινήματος στην Ισπανία που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων στη χώρα του.

Η Λόλα Σάντσεζ Καλντεντέι, δηλώνει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι το παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι συμβαίνει όταν αφήνεις την οικονομία και τις αγορές να κυβερνούν.

Ερωτηθείσα για το τί θα σήμαινε για τους Podemos πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα απαντά πως μία αλλαγή στην Ελλάδα θα παρέσερνε και την Ισπανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι το παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι συμβαίνει όταν αφήνεις την οικονομία και τις αγορές να κυβερνούν. Μία αλλαγή στην Ελλάδα θα παρέσερνε και την Ισπανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη (στα ισπανικά):


Πηγή: Ρεπορτάζ Σταύρος Σαμουηλίδης