Κλείσιμο

Τσίπρας: Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, αλλά λυμένα χέρια για διαπραγματεύσεις

Έκκληση στους εκλογείς να δώσουν αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογική του ομιλία στην Άρτα. Όπως διευκρίνισε, δεν ζητεί «αυτοδυναμία αλαζονείας», αλλά «λυμένα χέρια» για «έχουμε τα χέρια μας λυμένα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους».

«Ζητάμε από τον ελληνικό λαό λίγες μέρες, λίγες ώρες πριν την κάλπη να ψηφίσει με την καρδιά και την ψυχή του. Και τού ζητάμε να μας δώσει μία ευκαιρία ολόκληρη όχι μισή, απλόχερα χωρίς τσιγκουνιές. Έδωσε και στο παρελθόν ολόκληρη ευκαιρία πολλές φορές. Και στον Σημίτη και στον Καραμανλή και στο Γιώργο Παπανδρέου και στον Σαμαρά. Τώρα ήρθε η ώρα να δώσει και την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά και να μας δώσει την δυνατότητα, όχι να φέρουμε την ρεβάνς της ιστορίας αλλά να ενώσουμε δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απλώνουμε το χέρι σε κάθε πολίτη δεξιό και αριστερό όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για να ξαναγίνουμε μία ευρωπαϊκή χώρα με αξιοπρέπεια γιατί τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουμε χάσει και την ιδιότητα της ισοτιμίας στη Ευρώπη και την αξιοπρέπεια» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «(...) εμείς δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Εμείς ζητάμε να έχουμε εκείνη την πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να έχουμε τα χέρια μας λυμένα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πάνω στην στρατηγική που έχουμε εξαγγείλει εδώ και χρόνια και που δικαιώνεται σήμερα στην Ευρώπη ως η μόνη ρεαλιστική που μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση. Να έχουμε τα χέρια λυμένα και κανένας από τις δυνάμεις του χθες να μας βάλει τρικλοποδιά».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιώσει τους αγώνες και θα δώσει σκληρά την μάχη για την Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των πολλών». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσείς, είναι όλος ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς σε μία συνέντευξή του, λέει, ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφανίσει την μεσαία τάξη. Ακόμη και εάν πρόθεση μας ήταν να αφανίσουμε την μεσαία τάξη, τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, διότι δεν έχει αφήσει τίποτα ο ίδιος, από την μεσαία τάξη 2,5 χρόνια τώρα. Την λεηλάτησε στη φορολογία, στις περικοπές των μισθών, στις περικοπές στα δικαιώματα» δήλωσε.

Στο μεταξύ, τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας πως είναι ένας «φόρος λαιμητόμος», και διευκρινίζοντας πως θα αντικατασταθεί από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης. «Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν 4 πισίνες και είναι σε οφσόρ εταιρίες. Αυτοί θα πληρώσουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό διευκρίνισε πως θα ισχύσει από το 2015, μετά το σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πληρωθούν κανονικά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική νομοθεσία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια απώλεια 1,8 δισ. ευρώ, η οποία θα αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως θα επαναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός παραχωρεί την Κυριακή στις 11 το πρωί συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Τάκη Χατζή.
Πηγή: skai.gr