ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Βενιζέλος: Υπάρχουν περιθώρια για συναινετική εκλογή Προέδρου

Μιλώντας στην Καβάλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να απορρίψουν το άνοιγμα της κυβέρνησης, δηλώνοντας όμως ικανοποιημένος για τη θετική ανταπόκριση ανεξάρτητων βουλευτών.

 
Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε κάποιους μήνες, μέχρι το τέλος του 2015, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν τα περιθώρια συναινετικής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή στις 29 Δεκεμβρίου.

Στην ομιλία του σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι λυπάται γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να απορρίψουν τη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, χωρίς να ζητήσει κανείς διευκρινίσεις, χωρίς συζήτηση και η άρνηση πολλές φορές είναι «απόλυτη και σκωπτική» και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από τους ΑΝΕΛ και από τη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η εν λόγω πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από ανεξάρτητους βουλευτές.

«Συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή αν αυτό δεν επιτευχθεί εκλογές ταχύτατα για να κερδίσουμε χρόνο», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Χαϊκάλη τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και ακούμε «νοσηρά φαινόμενα» τα οποία κάνουν επιτακτική την ανάγκη θωράκισης των θεσμών και αλλαγής του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, λέγοντας πως δεν έχει νόημα στις σημερινές συνθήκες. Μάλιστα χαρακτήρισε «παράλογο και δημοκρατικά άδικο» το μπόνους των 50 εδρών.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε τι μπορεί να προσδοκά και σημείωσε: «Πέρασε οριστικά η λογική των αυτοδυναμιών και δεν υπάρχει η λογική των διπλών εκλογών, δεν υπάρχουν τα περιθώρια να παίζει κανείς με τους θεσμούς. Δεν έχουμε περιθώρια να φάμε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε εκλογικές αναμετρήσεις». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν προεκλογικά, αλλά το διάστημα από την προκήρυξη μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του σε πλήρη οργανωτική ετοιμότητα για το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει συμμετοχή σε κυβέρνηση αλλά ένα σχήμα αξιόπιστης και έντιμης συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και είναι ο μόνος τρόπος δίκαιης συμμετοχής στην εθνική ευθύνη.

Κατηγόρησε τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ότι καλλιεργούν ένα κλίμα και επιδίδονται, δυστυχώς, σε μια οργανωμένη προσπάθεια βαθιάς και μακροπρόθεσμης καταστροφής των προϋποθέσεων της εθνικής συναίνεσης, ακόμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, και σχολίασε: «Μπορεί να μην μετέχουν ο κ. Χαϊκάλης και ο κ. Αποστολόπουλος στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση του επιτεύγματος που έχει πετύχει ο λαός με τις θυσίες του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε με έμφαση ότι θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για να αποτρέψει περαιτέρω διάσπαση του κόμματος και υπογράμμισε: «Έχω προσωπικά κάνει τεράστιες προσπάθειες για την ενότητα του χώρου σε όλες τις φάσεις της πολιτικής μου διαδρομής. Και θα κάνω και τώρα. Δεν θα σταματήσω, ούτε τη μέρα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Αρειο Πάγο, να αγωνίζομαι για τη συστράτευση όλων των στελεχών, για την ενότητα του χώρου, για να μην ζήσουμε την εικόνα μιας περαιτέρω διάσπασης, χωρίς λογική, χωρίς πραγματικό πολιτικό στόχο, γιατί δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια , αλλά και γιατί αυτό συνιστά προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

Παράλληλα ζήτησε πλήρη κινητοποίηση των μελών και στελεχών λέγοντας: «Γιατί πρέπει να αντιδράσει θετικά η κοινωνία, να ασκήσει τις δικές της πιέσεις για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να ετοιμαστούμε για το προγραμματικό μας συνέδριο, να απευθυνθούμε στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2012, αλλά και γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο των εκλογών. Και πρέπει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να είμαστε έτοιμοι για μια σύντομη και σκληρή προεκλογική εκστρατεία».

Στην έναρξη της εκδήλωσης τον κ. Βενιζέλο προσφώνησε ένας νέος που αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των νέων, όπως η ανεργία και αναρωτήθηκε αν αυτό είναι το μέλλον που θέλουν οι πολιτικοί για τα παιδιά τους.

Ο κ. Βενιζέλος του απάντησε πως είναι τραγικό να φτάνει στο 60% η ανεργία των νέων, αλλά του εξήγησε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, άλλη λύση και δεν την ακολούθησαν. Αναρωτήθηκε αν το πιστεύουν σοβαρά ή λένε συνειδητά ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο προκάλεσε την κρίση και δεν έφερε η κρίση το Μνημόνιο.

Πριν την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχαν σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της Καβάλας. Στη συνάντηση με τους φορείς ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της περιοχής και ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τα αρμόδια υπουργεία για να βρεθούν λύσεις.
 
Εκλογές 2019: Όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ (λίστες)
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των ψηφοδελτίων
18.06.2019, 13:45
«Στη διάθεση όποιου πολιτικού θέλει ενημέρωση» ο Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ
Στο τέλος της εβδομάδας πρόκειται να ενημερώσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) από πλευράς...
18.06.2019, 12:40
Bloomberg: Τα αντίποινα των Βρυξελλών στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απειλήσει με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες...
18.06.2019, 11:39
Ο Τσίπρας δεν πηγαίνει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ενόψει εκλογών
Το μεσημέρι θα μιλήσει στους παραγωγικούς εκπροσώπους της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
18.06.2019, 10:03
Αχτσιόγλου: Εντός εβδομάδας οι ανακοινώσεις της ΕΕ για τη στάση της Άγκυρας
18.06.2019, 07:25
Αποστολάκης: Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο
«Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι...
18.06.2019, 06:17
Σβίγκου: Σαν σήμερα γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία των Βαλκανίων
«Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, γράφτηκε μια νέα σελίδα στην Ιστορία των Βαλκανίων» σημειώνει η υποψήφια...
17.06.2019, 23:43
Κατρούγκαλος: Ώρα για ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής της ΕΕ στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις...
17.06.2019, 19:33
Το «χαστούκι» της ΕΕ προς την Τουρκία για τη δράση της στη Μεσόγειο
Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που...
17.06.2019, 15:50
Μητσοτάκης για Τουρκία: Εθνική ενότητα και όχι ανεύθυνη δραματοποίηση
Υπέρ της κατάθεσης από την Ελλάδα και την Κύπρο αιτήματος στην Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων κατά της...
17.06.2019, 12:45

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.