Βενιζέλος: Αν ο λαός κληθεί να επιλέξει θα πρέπει να προστατεύσει τη μοίρα του

«Ο λαός έχει τη δυνατότητα και να πιέσει ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στις 29 Δεκεμβρίου, αλλά και να κάνει τις επιλογές που πρέπει, αν κληθεί να τις κάνει ο ίδιος, καθορίζοντας και προστατεύοντας τη μοίρα του» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Μίλησε για τη σημασία «να έχουμε πει την πραγματικότητα», γιατί «οι καιροί ου μενετοί». «Κανείς δεν φοβάται ούτε εκφοβίζεται, όλοι είναι ικανοί να αντιληφθούν τα δεδομένα και να κάνουν επιλογές συμφέρουσες, με κριτήριο το γενικό συμφέρον που εν τέλει προστατεύει και το ατομικό, οικογενειακό, επιχειρηματικό συμφέρον» επισήμανε.

Στη φράση «έφτασε η ώρα της αλήθειας» συνόψισε τις θέσεις και τη συλλογιστική του ο κ. Βενιζέλος. «Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τα πολιτικά κόμματα που έχω καλέσει να συναινέσουν να συμφωνήσουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε μια ομάδα διαπραγμάτευσης για όλα τα κρίσιμα που είναι ανοικτά μπροστά μας, ώστε ο καθένας να βοηθήσει με τον τρόπο του και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τους βουλευτές» συνέχισε «γιατί έχουν ατομική ευθύνη ιστορική» και «έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον ελληνικό λαό, για τον κάθε πολίτη». Σημείωσε επίσης, ότι, «τώρα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας αν αυτά που λέγονται και ακούγονται είναι εθνικά υπεύθυνα και ασφαλή ή είναι ψευδή, δημαγωγικά, ανεύθυνα και επικίνδυνα», για να τονίσει ότι «τώρα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας ποιος θέλει να τον εκπροσωπήσει να διαπραγματευτεί, πώς θέλει να γίνει όλη αυτή η ιστορία που ενσωματώνει θυσίες και κόπους 5 ετών». «Αρα, ήρθε η ώρα της περίσκεψης και της αλήθειας», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλου του λαού είναι αν η χώρα θα έχει στις 29 Δεκεμβρίου Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλεγμένο συναινετικά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων ή αν θα οδηγηθούμε αυτομάτως σε εκλογές «και έτσι θα έχουμε δαπανήσει σε προεκλογική ένταση τον έναν από τους δύο μήνες που μας έχει δώσει η ΕΕ ως τεχνική παράταση του λήγοντος προγράμματος».

Εξήγησε ότι πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να έχουν λυθεί πάρα πολλά θέματα, να έχουμε γυρίσει σελίδα, να έχουμε αντικαταστήσει το πρόγραμμα που λήγει, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής «που δεν σημαίνει δάνειο, αλλά μια ετοιμότητα υποστήριξης της οικονομίας αν χρειαστεί». Παράλληλα, συνέχισε, πρέπει να μετατρέψουμε και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 κι αυτό σε ένα προληπτικό πρόγραμμα με τα ίδια ποσά, προκειμένου «να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για τη χώρα, δηλαδή αν διαλέγουμε πηγές χρηματοδότησης με το μικρότερο επιτόκιο, είτε από τις αγορές, είτε από το ΔΝΤ, είτε από την πιστωτική γραμμή της ΕΕ ή και από τα δύο αυτά θεσμικά εργαλεία που θα βρίσκονται στη διάθεσή μας».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «και μόνο το γεγονός ότι θα έχει γυρίσει η σελίδα, θα έχει πάψει το μνημόνιο και θα έχει απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας, θα αποκλιμακώσει τα επιτόκια και θα μας επιτρέψει να κάνουμε μια εμφάνιση στη διεθνή αγορά που θα είναι εφάμιλλη και καλύτερη με αυτή που κάναμε πριν από τις ευρωεκλογές».

«Τώρα είναι η στιγμή της πραγματικής οικονομίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τώρα που έχουν τακτοποιηθεί τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα μπορούμε να στρέψουμε τη δύναμη στην πραγματική οικονομία, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο με τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ.

«Δεν φτάνει αυτό για να γίνει η εκτίναξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την ελληνική βιομηχανία τροφίμων» είπε και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται και το ιδιωτικό κεφάλαιο, η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι έχουν τεράστια σημασία τα προγράμματα για τη στήριξη των νέων αγροτών, που ενισχύουν την κτηνοτροφία, την αλιεία, τα προγράμματα που εκπαιδεύουν τον αγρότη και τον κάνουν επιχειρηματία, «αλλά χρειάζεται και η σχέση του πρωτογενούς τομέα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ