Τσίπρας στο Reuters: Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι επιθυμούμε μια συμφωνημένη λύση

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση, εάν εκλεγεί, αλλά θα διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του χρέους με τους διεθνείς δανειστές, χωρίς να προβεί σε μονομερείς κινήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters o Αλέξης Τσίπρας. 

Επισημαίνοντας ότι δεσμεύεται να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να περικόψει ή να σβήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ, πρέπει να αποπληρωθούν διευκρινίζοντας ότι θα ζητήσει παράταση με τις λήξεις των ομολόγων της ΕΚΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το Reuters, που θα κέρδιζε τυχόν πρόωρες εκλογές αν διεξάγονταν σήμερα, έχει από καιρό δηλώσει ότι όταν θα έλθει στην εξουσία θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι επιθυμούμε μια συμφωνημένη λύση» είπε 

O κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες κατά των δανειστών, παρά μόνο εάν αναγκαστεί.  «Δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δεν θα ωφελείται από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα μπορούσε επιτευχθεί, μόνο μετά τη διενέργεια εκλογών.
Πηγή: skai.gr