Γερμανία: Έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία

Τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και την προληπτική γραμμή στήριξης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το γερμανικό κοινοβούλιο. 

Νέο μήνυμα προς την Αθήνα απέστειλε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγούμενος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο την έγκριση του μέτρου. 


«Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. Είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ορισμένοι θεωρούσαν, βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τους ρυθμούς» σημείωσε. 

«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι πριν δύο χρόνια» παρατήρησε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συζήτηση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. 

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά των πέντε αυτών χωρών, και τα ελλείμματα μειώνονται, αν και αναγνώρισε ότι η ανεργία παραμένει ακόμη υψηλή. 

«Αδυνατώ να καταλάβω ότι υπάρχουν ακόμα πάμπλουτοι Έλληνες, που μπορούν να αποφεύγουν τη φορολόγηση» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών καυτηριάζοντας τις αδύναμες προσπάθειες της Αθήνας στην αντιμετώπιση ης φοροδιαφυγής. 

Για κυνισμό κατηγόρησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο εκπρόσωπος του κόμματος της αριστεράς. 

Σημειώνεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει τη δίμηνη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες. 

Η Ελλάδα για να λάβει την προληπτική γραμμή θα πρέπει να πληροί επτά όρους, μεταξύ των οποίων να επιτυγχάνει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους, να βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να υπάρχει ανάλυση του ελληνικού χρέους που είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις .

Επίσης, προϋποθέτει την βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας από πλευρά εξωτερικών συναλλαγών και την φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Ως «μία έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας» χαρακτηρίζει το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Σύμφωνα, με το υπουργείο, η συγκεκριμένη έγκριση «πηγαίνει πέρα από την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και έναρξης μίας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας».
Πηγή: skai.gr