Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Κρίσιμο μέγεθος για τους 180 είναι οι ανεξάρτητοι

Από τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών θα κριθεί η εκλογή ή μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, όπως δήλωσε στα Νέα του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όποιος σας πει ότι έχει τους 180 βουλευτές ‘στο τσεπάκι του’ ή δεν έχει τους 180 βουλευτές παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές, που από την πρώτη ως την Τρίτη ψηφοφορία θα περάσουν δύσκολα βράδια αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχουν απέναντι στον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, αλλά ούτε κι αν υπάρχουν οι 121 ψήφοι που απαιτούνται, στον αντίποδα, για να αποτραπεί η προεδρική εκλογή.

Εξήγησε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες λόγω της κρισιμότητας του πρώτου διμήνου του 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση της τρόικα και να «κλειδώσει» η προληπτική γραμμή στήριξης. «Και για να κλείσει πρέπει να έχει φύγει από τη μέση ο παράγων ‘πολιτική αβεβαιότητα’», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε δριμύτατα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την πολιτική ρευστότητα, η οποία – όπως είπε – προκάλεσε τις επιφυλάξεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας, και ουσιαστικά εμπόδισε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τριμερή.

Τόνισε δε πως η πολιτική αστάθεια έχει προκαλέσει πρόβλημα και στην «πραγματική αγορά», παγώνοντας επενδύσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι δυο έννοιες μη συμβατές», σημείωσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κουμουνδούρου πως απειλούσε «μονίμως, εκβιαστικά» πως θα χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή προκειμένου να τερματίσει την κυβερνητική θητεία. «Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι για να ρίξουμε την κυβέρνηση», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα, είπε πως είναι ένα πρόσωπο που «χαίρει υπερκομματικής εκτίμησης».
Πηγή: skai.gr