Κλείσιμο

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα

Η πολιτική σταθερότητα και το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ήταν το ζητούμενο της αιφνιδιαστικής απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου τη Δευτέρα να επισπεύσουν την Προεδρική εκλογή πριν από τις γιορτές.

Οι τρεις ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθούν στις 17, στις 23 και στις 29 Δεκεμβρίου. Αν δεν εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας στην καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές αναμένονται να διεξαχθούν την 1η ή την 8η Φεβρουάριου όπως είπε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σήμερα Τρίτη, στις 3μμ, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν νέα συνάντηση, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη διευκρίνισε μέσω του ΣΚΑΪ ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε διάγγελμα για να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη και να ανακοινώσει ενδεχομένως το όνομα του υποψηφίου Προέδρου, το οποίο όπως είπε τη Δευτέρα το βράδυ ο κύριος Βενιζέλος μπορεί να είναι και γυναίκα.

«Έχουμε κουβεντιάσει διάφορα ονόματα είπε και θα καταλήξουμε σύντομα. Θα προτιμούσα το πρόσωπο να είναι πολιτικό αλλά υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν» ανέφερε.

Μιλώντας στο Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «επισπεύσαμε την Προεδρική εκλογή για να σταθεροποιήσουμε το τοπίο, για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και να αποτρέψουμε τη λήψη μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη σκληρών και μη επωφελών μέτρων ακόμα... Η αστάθεια χρησιμοποιείται εναντίον μας ώστε να προβάλλονται παράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση. Απαιτούν μέτρα λόγω των δηλώσεων της αντιπολίτευσης για ασυνέχεια του κράτους και της παροχολογίας που θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό».

Ο κύριος Βενιζέλος κάλεσε και παρακάλεσε, όπως είπε, τους πολίτες και όλες τις σώφρονες πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε να μην περάσουμε δύσκολες στιγμές. «Έχει τρόπο ο λαός να επιβάλει την άποψη του. Γιατί να περνάμε μόνοι μας τις δύσκολες στιγμές σε υπόγεια συσκέψεων; Να τις μοιραστούμε όλοι» τόνισε, ενώ απάντησε με τις φράσεις «θα μας κρίνει όλους η ιστορία» στο μήνυμα του Μίμη Ανδρουλάκη στο διαδίκτυο ότι δεν θα ψηφίσει. Σχετικά με το αν θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή απάντησε ότι θα γίνει ό,τι αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο. Έτσι κι αλλιώς είπε με βάση τους 300 γίνονται όλα αυτά.

«Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει «ότι η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απόφαση - σε συνεννόηση με την τρόικα - να επισπευσθεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα τα καταφέρουν».
Πηγή: skai.gr