Διευκρινίσεις και δεσμεύσεις ζητά η τρόικα στο δικό της e-mail

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά και περισσότερες δεσμεύσεις ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα από την κυβέρνηση στα απαντητικά e-mail που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στην απόδοση του πακέτου που προτείνει η Αθήνα, και συγκεκριμένα ζητάει διευκρινίσεις στα 500 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμά ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση από την ενίσχυση του μέτρου συλλογής των αποδείξεων και της λαχειοφόρου αγοράς.

Ζητούν επίσης ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το δημοσιονομικό όφελος.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας μεταξύ της τρόικα και της ελληνικής πλευράς, όμως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι επαφές προσωρινά αναβλήθηκαν.

Πληροφορίες θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τηρεί την πιο σκληρή διαπραγματευτική στάση, έχοντας ενστάσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα το Σάββατο, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

«Η αίσθησή μου είναι ότι έχει γίνει ένα βήμα, αν δεν επανέρχονται στα πολύ σκληρά μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η αποστολή του e-mail από την τρόικα ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών επαφών με ευρωπαίους παράγοντες που είχαν χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός από την Αθήνα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες, δήλωσε στο MEGA ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που έχει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ..

Σημείωσε πως το γεγονός ότι έχει σταλεί το απαντητικό e-mail είναι μια κίνηση, συνέχισε, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος.

«Είμαστε εδώ έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, παράλογες όμως και αδικαιολόγητες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχτεί, εγώ δεν θα τις δεχτώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός στην τριμερή, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι πλέον βρισκόμαστε στο τέλος του 2014 και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρεται στην Ελλάδα όπως της φερόταν «δυόμισι χρόνια πριν ή όπως τέσσερα χρόνια πριν που η Ελλάδα κατέρρεε».

Τόνισε δε πως η αναθεώρηση μέτρων όπως αυτό των 100 δόσεων και της μείωσης των συντάξεων θα ήταν καταστροφή.

«Τι είναι η πολιτική συνεννόηση; Δεξίωση;» διερωτήθηκε το πρωί της Τετάρτης η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ γιατί δεν έχει κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει «προκαλέσει» τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση, «ερεθίζοντας» τους δανειστές με τα λεγόμενά του πως «τινάξει στον αέρα» το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές.

«Να του βάλετε τις φωνές, να σταματήσει αυτά που κάνει όταν γίνεται διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr