Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη στο Μαξίμου

Οι νέες ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τη γεφύρωση των διαφορών τρόικας - Αθήνας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών  όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι "πολλά γίνονται, πολλά γίνονται".

Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας η κυβέρνηση αποστέλλει στην τρόικα τις νέες της προτάσεις της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις αναμένονται στον ΦΠΑ με μετάταξη ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η αύξηση κάποιων από τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 της προσωπικής διαφοράς που ισχύει αυτήν τη στιγμή για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση του προγράμματος για «τεχνικούς λόγους», καθώς και την ισότιμη συμμετοχή του ΔΝΤ με αυτήν της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μεταμνημονιακό δίχτυ προστασίας της ελληνικής οικονομίας.

Οι προσπάθειες για να ξεπεραστεί η εμπλοκή στην αξιολόγηση περιλαμβάνουν και κινήσεις πολιτικό επίπεδο, κι ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

«Γίνεται ό,τι χρειάζεται», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ανώτατη κυβερνητική, σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το βράδυ της Πέμπτης, πριν τη συνεδρίαση του Euro-working Group, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Προσέθεσε πως ελπίζει για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης