Κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης

Κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κι ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

«Γίνεται ό,τι χρειάζεται», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ανώτατη κυβερνητική, σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το βράδυ της Πέμπτης, πριν τη συνεδρίαση του Euro-working Group, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στις 14:00 ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να διαμορφώσουν τη διαπραγματευτική στάση της Αθήνας. Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 12:300 αλλά μετατέθηκε.

Η συνάντηση των δυο κυβερνητικών εταίρων έρχεται στον απόηχο του «παράθυρου» ελπίδας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου που αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Euro-working Group το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ευρω-ομάδα που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup ζήτησε από τρόικα και Αθήνα να εργαστούν εντατικά έτσι «ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβρη».

Σύμφωνα με ανταπόκριση της «Καθημερινής», το «τρέξιμο» της διαπραγμάτευσης απαιτεί γρήγορες κινήσεις στο πεδίο των δημοσιονομικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να συζητά αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), αποδοχή της εμπλοκής του ΔΝΤ στο δίχτυ προστασίας της ελληνικής οικονομίας ισότιμα με την Κομισιόν και την ΕΚΤ κατά την μετα-μνημονιακή περίοδο, καθώς και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, όπως σταδιακή κατάργηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 620 έτος ηλικίας.
Πηγή: skai.gr