Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τρόικα - Βούλτεψη: Παράταση μόνο για τεχνικά θέματα

Η νέα εμπλοκή στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα εξεταστεί σε συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει πλέον και πιθανή μικρή τεχνική παράταση του προγράμματος λίγων εβδομάδων, με την οποία δεν διαφωνεί η ελληνική πλευρά.

Παρόντες στη συνάντηση είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης που συμμετέσχαν στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. 

«Δεν συζητάμε παράταση. Αν χρειαστεί παράταση, θα γίνει για θέματα τεχνικής φύσης για ένα μήνα όπως έγινε στην Πορτογαλία» δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τριμερή στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2015 και η επιμονή της τρόικας για άμεση παρέμβαση στο ασφαλιστικό, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί την Τετάρτη στο Παρίσι η συμφωνία με τους δανειστές, παρά την σημαντική πρόοδο που καταγράφηκε στα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν εχει καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, όμως όπως διευκρίνισε θα καθοριστεί σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, δύο στελέχη της τρόικας οι κύριοι Μαζούχ και Γκογιάλ θα βρίσκονται στην Αθήνα την Δευτέρα για να μιλήσουν σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα εξεταστεί στο Εuro Working Group που πραγματοποιείται το απόγευμα στις Βρυξέλες με το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να είναι πιθανό.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στην συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα έχει ευρωπαικό δίχτυ ασφάλειας.

«Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι περικοπές σε συντάξεις, ή αύξηση φορολογίας. Πρόκειται για καθαρή τεχνική συζήτηση ως προς τα νούμερα. Η Ελλάδα πρέπει να παει στην επόμενη μέρα, δεν πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που θα μείνουμε στο πρόγραμμα» πρόσθεσε από την πλευρά της στο Mega η κ. Βούλτεψη.

«Παρά τις απαιτήσεις των δανειστών η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε θέματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση είναι η διαπραγμάτευση για την έξοδο» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ναυάγιο δεν υπάρχει, υπήρξε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, αρκετές συγκλίσεις, αλλά το μεγάλο αγκάθι είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα ζητεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό (με μείωση συντάξεων, αλλά όχι αύξηση ορίων ηλικίας) και την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων» τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Παρίσι.
Πηγή: skai.gr