Κλείσιμο

Σύσκεψη στο Μαξίμου και πολιτικές επαφές με ζητούμενο την επιστροφή της τρόικα

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε νωρίτερα σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», ενώπιον του αδιεξόδου, ο πρωθυπουργός επιδιώκει ένα κύκλο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η διαπραγμάτευση να επανέλθει σε τροχιά και η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 19 Δεκεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το έτος.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς το τέλος της εβδομάδας.

Κύριο «ακανθώδες» ζήτημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Η Αθήνα επιμένει πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το ερχόμενο έτος και τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Αντίθετα, η τριμερής φαίνεται να επιμένει πως θα υπάρξει κενό και επιμένει στην κάλυψή του με εισπρακτικά μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ΚτΚ, η Αθήνα στέλνει μεταξύ άλλων το μήνυμα ότι δεν μπορεί να δεχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και δεν μπορεί να αποδεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ σε πρώτο πλάνο σε οποιαδήποτε νέα ρύθμισης της σχέσης της με την τριμερή.
Πηγή: skai.gr