Με το βλέμμα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα

Με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που παραμένουν στο «ακανθώδες» ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015 αναμένεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα επιμένει πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το ερχόμενο έτος, με το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει χθες Παρασκευή έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που προβλέπει επίσης επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, και ανάπτυξη 2,9%.

Αντίθετα, η τριμερής φαίνεται να επιμένει στην ύπαρξη κενού, παρά τις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ωστόσο μείωση των αποκλίσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Η συνέχιση των επαφών θα γίνει στον απόηχο της απόφασης για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο υπουργείο Οικονομικών και στους φορείς που εποπτεύει από την 1η Ιουλίου του 2015, ενώ θα ακολουθήσει η καθολική εφαρμογή του στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Το ενιαίο μισθολόγιο είναι ένα απο τα θέματα όπου επιμένει η τρόικα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει διαμηνύσει πως οι συζητήσεις για τη μετά μνημόνιο σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές δεν πρόκειται να αρχίσουν έως ότου ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, που είναι και η τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους, η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα παραμένει άγνωστη.

Κυβερνητικές πηγές πάντως έχουν καταστήσει σαφές πως «ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου παραμένει».
Πηγή: skai.gr